Gescheiden werelden?

18 nov 19:00

mic

Een avond over sociaal-culturele scheidslijnen in Nederland

Op 31 oktober verschijnt Gescheiden werelden? Een verkenning van het SCP en de WRR over de vraag of er in Nederland sprake is van (nieuwe) sociaal-culturele scheidslijnen, en zo ja, hoe die er dan uitzien. Dreigt Nederland te polariseren? Ontstaan er gescheiden werelden tussen bevolkingsgroepen die sterk in smaak, gedrag, houding en mening verschillen? Tekent zich een sociaal-culturele segregatie af? Of valt het wel mee in Nederland? Een breed palet van wetenschappers verkent in deze bundel hoe sterk de huidige sociaal-culturele tegenstellingen zijn, in Nederland, in West-Europa en in de Verenigde Staten. Naar aanleiding van deze bundel organiseren SCP, WRR in samenwerking met een publieksbijeenkomst over sociaal-culturele scheidslijnen in Nederland.

Eerste discussiethema: `Amerikaanse toestanden''

In de Verenigde Staten is de laatste decennia een sterke maatschappelijke en politieke polarisatie zichtbaar rond een reeks van morele kwesties, zoals bijvoorbeeld abortus, het homohuwelijk, wapenbezit en de doodstraf. Ook in Nederland is een polarisatie zichtbaar rond sociaal-culturele thema's, zoals open grenzen, immigratie en de Europese eenwording. De vraag is dan ook in hoeverre de Amerikaanse gepolariseerde politiek ons voorland is. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen de VS en Nederland in politieke polarisatie?

Tweede discussiethema: scheidslijnen in de nieuwsmedia?

De verschillen in culturele smaak en politieke voorkeur uiten zich ook in mediaconsumptie. Lager opgeleiden lezen vooral De Telegraaf en kijken naar de commerciele omroepen, terwijl hoger opgeleiden vaker De Volkskrant en NRC lezen en naar de publieke omroepen kijken. Hoe zorgen het NOS Journaal en RTL Nieuws ervoor dat zowel lager- als hogeropgeleiden blijven kijken en het niet te moeilijk of te oppervlakkig vinden? In hoeverre ervaren nieuwsmedia het als hun maatschappelijke verantwoordelijkheid om scheidslijnen niet onnodig uit te vergroten of juist te overstijgen? Zullen de nieuwe plannen voor het omroepbestel de scheidslijnen in mediaconsumptie versterken of verzwakken?

Programma:

19.00 - 19.30 uur: inloop met koffie en thee

19.30 - 19.35 uur: welkom door Kars Veling (directeur Prodemos)

19.35 - 19.45 uur: toelichting op de verkenning door Paul Dekker (sectorhoofd SCP) en Mark Bovens (raadslid WRR)

19.45 - 19.50 uur: aftrap Will Tiemeijer (staflid WRR): Is de Amerikaanse gepolariseerde politiek ons voorland?

19.50 - 20.05 uur: reactie en bijdrage Tom Jan Meeus (NRC Handelsblad, politiek redacteur en oud-correspondent VS)

20.05 - 20.35 uur: discussie met de zaal o.l.v. Kim Putters (directeur SCP)

20.35 - 20.40 uur: aftrap Claes de Vreese (hoogleraar UvA): Ieder zijn eigen mediaconsumptie?

20.40 - 20.50 uur: reactie en bijdrage Marcel Gelauff (hoofdredacteur NOS Nieuws)

20.50 - 21.00 uur: reactie en bijdrage Harm Taselaar (hoofdredacteur RTL Nieuws)

21.00 - 21.30 uur: paneldiscussie o.l.v. Kim Putters (SCP) over het creeren en overstijgen van scheidslijnen in de nieuwsmedia en bij de publieke en commerciele omroepen

21:30 uur: afsluiting

Praktische informatie:

Datum:dinsdag 18 november 2014

Locatie:ProDemos - Huis voor democratie en rechtsstaat

Hofweg 1h, Den Haag

Aanmelden via: aanmelden@prodemos.nl voor 16 november. Deelname is gratis.

Voor meer informatie zie: de website van het WRR of de website van het SCP