Vrije artsenkeuze kost 377 euro meer per jaar

Vandaag maakte ZEKUR haar basispremie voor het komende jaar bekend: EUR82,50 per maand. Hiermee is deze verzekeraar de goedkoopste tot nu toe. Uit onderzoek van vergelijkingssite hoyhoy.nl blijkt dat het verschil in kosten tussen de duurste basisverzekering - zoals nu bekend de VGZ Eigen Keuze met volledig vrije artsenkeuze - en de nu goedkoopste premie - de budgetpolis van ZEKUR met selectieve zorginkoop - neerkomt op EUR377,40 per jaar.

Verschil van EUR377,40 per jaar

Komend jaar is het verschil tussen de duurste en de goedkoopste basispremie groter dan ooit. In 2014 ging het nog om EUR356,40 op jaarbasis, nu is dat al EUR377,40. Een toename van 5,9%. De verklaring is te vinden in het feit dat VGZ haar restitutiepolis 14% duurder maakte, terwijl de premie van ZEKUR slechts 2,8% steeg.

Stijgers en dalers

De premie voor de basisverzekering stijgt in 2015 gemiddeld met 6% en ligt daarmee rond de EUR101 per maand. Nederland is nu gemiddeld EUR1212 per jaar kwijt aan alleen al de basispremie voor de zorgverzekering. Dat bedrag ligt niet ver van de jaarpremie van EUR1211 die het ministerie van VWS op Prinsjesdag voorspelde. De grootste prijsstijger tot dusver is UMC, met een premieverhoging van 16%. Opvallend, aangezien UMC vorig jaar nog de grootste daler was met een premieverlaging van 20,5%. Ook dit jaar is het niet alleen stijgers wat de klok slaat. Zilveren Kruis heeft de premie van haar Basis Exclusief polis met 3,4% verlaagd, terwijl deze polis vorig jaar nog als duurste uit de bus kwam.

Premieverschillen en besparen

De inhoud van de basisverzekering is bij alle verzekeraars hetzelfde, deze wordt bepaald door de overheid. Zorgverzekeraars kunnen echter wel verschil maken in de hoogte van vergoedingen en de service. Zo is ZEKUR een zogenaamde selectief polis waarbij klanten voor geplande zorg alleen in een door de verzekeraar geselecteerd aantal ziekenhuizen terecht kunnen. Klanten van VGZ Eigen Keuze daarentegen, hebben voor elke behandeling de vrije keuze uit alle ziekenhuizen in Nederland. Voor onder andere dit verschil betaalt men dus EUR377,40 meer. Erik Hordijk van hoyhoy.nl: "Onwetendheid en angst om niet de gewenste zorg te kunnen krijgen, zorgen ervoor dat driekwart van Nederland nog nooit van zorgverzekeraar is geswitcht. Zonde, want je kunt absoluut besparen en nog steeds goed verzekerd zijn. Dat is misschien niet altijd de goedkoopste verzekering qua premie, maar voor jou wel de voordeligste. Je wilt tenslotte toch alleen betalen voor wat jij nodig hebt. Dat is een zorg minder en daar verzekeren we ons toch voor?"

Over hoyhoy.nl

Hoyhoy.nl is een onafhankelijke vergelijkingssite voor verzekeringen, tot 2014 bekend als Verzekeringssite.nl. Hoyhoy.nl geeft een objectieve vergelijking van auto-, rechtsbijstands-, reis-, opstal- en zorgverzekeringen, en wil Nederland op een positieve manier laten zien dat je gemakkelijk kunt besparen. Dat geld kun je dan weer aan iets leuks besteden. Sinds juli 2012 heeft het Britse BGL Group een meerderheidsbelang van 85% in het bedrijf. BGL Group is een onafhankelijke distributeur van verzekeringen en in Engeland en Frankrijk eigenaar van de succesvolle financiele websites comparethemarket.com en lesfurets.com. In 2014 werd Verzekeringssite.nl omgedoopt tot hoyhoy.nl. Erik Hordijk is nog altijd managing director.