Weekoverzicht Defensie-operaties

Nieuwsbericht | 18-11-2014 | 16:00

Op de rampplek in Oost-Oekraine zijn de eerste wrakstukken van vlucht MH17 geborgen. Er werden opnieuw stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen gevonden. Een overzicht van Defensie-operaties van 10 tot en met 16 november. Midden-Oosten

Nederlandse F-16's van de Air Task Force Middle East vlogen meer dan 10 missies boven Irak. Ze vernietigden daarbij meerdere doelen van terreurorganisatie ISIS.

Sinai

Nederlandse militairen van de Multinational Force and Observers (MFO)-missie legden op 11 november een krans bij het MFO-monument in Al Gorah in de Egyptische Sinai-woestijn. Deze dag geldt voor veel van de 15 nationaliteiten van de missie als dodenherdenking.

De MFO ziet sinds 1982 toe op naleving van de Camp David-akkoorden. Die regelen de vrede tussen Israel en Egypte. Net als tussen 1982 en 1995 maakt Nederland sinds 2013 weer deel uit van de missie.

Archieffoto: Militairen van de Special Operations Land Task Group tijdens een patrouille in Mali.

Archieffoto: Militairen van de Special Operations Land Task Group tijdens een patrouille in Mali.

Mali

De Nederlandse eenheden in Mali voerden diverse missies uit. Special forces, verplaatst per Chinook-transporthelikopter, vergaarden tijdens meerdaagse patrouilles inlichtingen voor de Verenigde Naties. Het onbemande vliegtuigje ScanEagle verkende de omgeving van Gao. Dat gold ook voor Apache-gevechtshelikopters die meerdere keren ten zuiden en westen van Gao vlogen.

Archieffoto: Zr. Ms. Van Speijk.

Archieffoto: Zr. Ms. Van Speijk.

Antipiraterij

Zr. Ms. Van Speijk patrouilleerde voor de Somalische kust naar het Tanzaniaanse Dar-es-Salaam. Na het havenbezoek escorteerde het fregat de MV Liberty van het Wereldvoedselprogramma naar Kismayo in Somalie.

De Nederlandse bijdrage aan de piraterijbestrijding door de Europese Unie is verlengd tot eind 2015. De marine zet volgend jaar 2 schepen in voor de kust van Somalie.

Verschillende beveiligingsteams van mariniers, Vessel Protection Detachments, waren aan boord van Nederlandse schepen. Ze beveiligden die tegen mogelijke aanvallen van piraten.

Ebola

De Karel Doorman is onderweg naar het West-Afrikaanse Sierra Leone. Het schip levert in Freetown de eerste hulpgoederen af voor de bestrijding van ebola.

Acota

4 landmachtmilitairen vertrokken naar Burundi. Zij leiden daar Burundese militairen op voor het US African Contingency Operations Training and Assistance (ACOTA)-programma. Dat richt zich op het trainen van militairen uit diverse Afrikaanse landen, die gaan deelnemen aan vredesmissies van de Afrikaanse Unie in Somalie, Mali en de Centraal Afrikaanse Republiek.

Archieffoto: 2 Nederlandse F-16's stijgen op van de Poolse vliegbasis Malbork.

Archieffoto: 2 Nederlandse F-16's stijgen op van de Poolse vliegbasis Malbork.

Baltische Staten

2 Nederlandse F-16's van de Baltic Air Policing Task Force in het Poolse Malbork onderschepten een 4-motorig Russisch transportvliegtuig.

Operaties binnen het Koninkrijk

Explosieven

Mijnenbestrijdingsvaartuigen van de Koninklijke Marine kwamen 1 keer in actie om explosieven uit de Tweede Wereldoorlog te ruimen. De explosievenopruimingsdienst rukte meer dan 40 keer uit om oude bommen op het land te ruimen.

Reddingshelikopters

Reddingshelikopters van Defensie brachten 2 patienten van de Waddeneilanden naar ziekenhuizen op het vasteland.

Archieffoto: Een in scene gezette achtervolging door de Kustwacht Caribisch gebied.

Archieffoto: Een in scene gezette achtervolging door de Kustwacht Caribisch gebied.

Caribisch gebied

Zr. Ms. Holland nam samen met de Kustwacht Caribisch Gebied en de United States Coastguard 160 kilo cocaine in beslag.

De Kustwacht Caribisch Gebied hield tijdens een patrouille ook 2 Colombianen aan die drugs Aruba wilden binnensmokkelen. Het duo is aan het Korps Politie Aruba sectie Unit Georganiseerde Criminaliteit overgedragen voor verder onderzoek.

Koninklijke Marechaussee

Het Openbare Orde Team van de Koninklijke Marechaussee en Nationale Politie hield in Arnhem 3 militairen van 20, 21 en 23 jaar aan op verdenking van openlijke geweldpleging. Een van hen wordt ook verdacht van poging tot doodslag. De marechaussee hield later nog een 19-jarige militair aan in zijn woning in Aalburg. Het 4-tal was betrokken bij een opstootje waarbij een 24-jarige man uit Westervoort gewond raakte aan zijn hoofd.

De marechaussee doet onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie in Arnhem. 3 militairen zijn inmiddels vrij, maar blijven wel verdacht. De vierde wordt voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Steun aan politie

Een team van 10 Defensieduikers ondersteunde de politie bij een strafrechtelijk onderzoek in Amsterdam.