Hanke Bruins Slot: Zorggeld moet naar goede zorg

21/11/2014

Hanke Bruins Slot: Zorggeld moet naar goede zorg

Het CDA vindt dat vergelijkingssites voor zorgverzekeringen objectief en onafhankelijk advies moeten geven. Kamerlid Hanke Bruins Slot: "Per jaar geven zorgverzekeraars zo'n 500 miljoen uit aan marketing om te zorgen dat mensen overstappen. Dat is meer dan 400 euro per persoon. Zij financieren daarbij onder andere `onafhankelijke' vergelijkingstests, die vaak helemaal niet volledig onafhankelijk zijn. Hierdoor wordt niet altijd in het belang van de klant geadviseerd. Het CDA wil een onafhankelijk advies voor een eerlijke prijs. Daarom stellen wij voor om de zorgverzekeringen ook onder het provisieverbod te laten vallen."

Bij de zorgverzekeraars ligt nog 1,3 miljard euro als reserve op de plank. Dit geld kregen zij toen het Ziekenfonds werd opgeheven. Vanaf 2016 mogen zorgverzekeraars winst uitkeren over dat bedrag. Tijdens de bespreking van de begroting van VWS stelde Bruins Slot dat dit geld niet naar beleggers en risicovolle investeringen mag gaan. "Het CDA wil, dat het geld uiteindelijk wordt besteed aan de kwaliteit van de zorg, en niet dat het straks naar risicovolle investeerders en beleggers gaat. De premie stijgt op dit moment, het eigen risico stijgt, en mensen krijgen minder keuzevrijheid in de zorg. Dan moet er dus ook meer geld in de zorg terechtkomen." Het geld kan bijvoorbeeld naar het verbeteren van de zorg voor dementie. Dat wordt de komende jaren de grootste doodsoorzaak, dus het is zaak de zorg daarvoor goed te organiseren.

Bruins Slot sprak tijdens het debat haar bezorgdheid uit over signalen dat de wachttijd van mensen bij een zorgverlener afhangt van welke verzekering ze hebben. Als de verzekeraar genoeg zorg heeft ingekocht, word je direct geholpen. Heeft een zorgverzekeraar niet voldoende ingekocht bij een zorgaanbieder, dan is het nog even wachten tot het nieuwe jaar of tot een vrije plek bij de ggz-zorgaanbieder. Bruins Slot: "Dat is terug naar de klassenzorg. Het is niet de beste zorg voor de beste prijs, maar de minste zorg voor de laagste prijs." Het CDA wil dat de minister gaat bijhouden waardoor wachtlijsten ontstaan. Komt het door het inkoopbeleid van de zorgverzekeraar of door de zorgaanbieder?