Knops: er is alle reden voor een actief buitenlandbeleid

21/11/2014

Knops: er is alle reden voor een actief buitenlandbeleid

"Alle ontwikkelingen op het wereldtoneel hebben grote impact op ons land, als open economie en handelsland. Er is dus alle reden voor een actief buitenlands beleid. We kunnen ons niet achter de dijken terugtrekken. Zowel voor de koopman als voor de dominee is er veel te doen." Dat zei Raymond Knops tijdens de behandeling van de begroting van Buitenlandse Zaken.

Knops benoemde een groot aantal brandhaarden, zoals Syrie, Irak, de opkomst van ISIS, het Israelisch-Palestijns conflict, Rusland en Oekraine; veraf en toch dichtbij. De aanslag op de MH17; Nederland werd in het hart geraakt. Maar ook: ISIS-vlaggen in de Schilderswijk en pro-Hamas-demonstraties. Knops: "Het vrije Westen moet zichzelf verdedigen tegen bedreigingen, en uitdagingen aangaan. Ook moeten wij onze waarden verdedigen, want mensenrechten en democratie worden lang niet overal geaccepteerd. De ring van instabiliteit om het zuiden en oosten van Europa heen wordt manifest. Niet alleen is er veel terrorisme en zijn er burgeroorlogen, maar ook is er sprake van toenemende autocratie in Turkije en Rusland. Het CDA deelt dan ook de analyse van de regering in haar nieuwe veiligheidsstrategie." Maar het mag niet alleen bij mooie woorden blijven, als het aan Knops ligt. "Minister Koenders stelt dat de wereld onveiliger is geworden. Dan moet het kabinet ook middelen vrijmaken om daar wat aan te doen. Anders verliest de minister zijn geloofwaardigheid."

Het CDA vindt de situatie in Rusland zeer zorgelijk. Poetin ontpopt zich als een tsaar die herstel van het oude imperium nastreeft, gedreven door revanchisme en ultranationalisme. Knops: "De mensenrechtensituatie verslechtert. Er zijn toenemende provocaties richting de NAVO, richting Nederland. Het Rusland van nu denkt in termen van macht, invloedssferen en bufferzones. Dat is een zero-sum game tegen elke uitbreiding van EU en NAVO is oostelijke richting. Hoe moet het Westen hiermee omgaan? Sancties werken niet op de korte termijn. Bovendien zoekt Poetin in toenemende mate toenadering tot landen als China en Iran. Poetin heeft met de gaskraan de sleutel in handen voor veel landen in de omgeving en probeert daarop ook invloed uit te oefenen. De vraag is wat de opstelling van de Europese Unie op dit punt is."

Niet alleen in Rusland, ook in veel andere landen is de mensenrechtensituatie verslechterd. De godsdienstvrijheid staat wereldwijd zwaar onder druk en de situatie verslechtert in grote delen van de wereld. Vooral de positie van christenen is zeer precair. Christenen zijn wereldwijd de meest vervolgde religieuze groep, en de vervolging is het ernstigst in landen met islamitisch fundamentalisme, en in landen met autoritaire regimes. De CDA fractie blijft pleiten voor VN-onderzoek naar de vervolging van christenen in het Midden-Oosten. Het gaat hierbij niet alleen om barbaarse praktijken, maar ook om de ideologie van de daders.

Knops is mede-indiener van een amendement van de Christen Unie, dat 1 miljoen euro beschikbaar stelt aan ambassades voor financiele ondersteuning van projecten van Ngo's die een bijdrage leveren aan de godsdienstvrijheid, vrijheid van levensovertuiging en andere mensenrechtenprioriteiten. Het kan daarbij gaan om juridische ondersteuning, opvang en zelfs onderduikadressen voor slachtoffers. Deze Ngo's kunnen lang niet altijd rekenen op de steun en medewerking van hun eigen regering en worden regelmatig zelfs actief tegengewerkt.

Het CDA maakt zich ook zorgen over de positie van NAVO-lidstaat Turkije. Er is sprake van toenemende repressie in dat land. De mensenrechtensituatie verslechtert en het conflict met de Koerden laait op. En dan zijn er de voortdurende berichten over en aanwijzingen voor steun aan jihadisten in Syrie. Ook stelt het land nog steeds zijn luchtruim niet open voor de anti-ISIS coalitie. Daarom diende Knops tot slot nog een motie in, waarin hij de regering verzoekt `om de ontwikkelingen in Turkije die zich niet helemaal verhouden tot democratie en rechtsstaat' binnen de NAVO bespreekbaar te maken.