Minister breekt opnieuw lans voor meer samenwerking

Nieuwsbericht | 22-11-2014

"De steeds verder gaande Duits-Nederlandse samenwerking laat zien wat er allemaal mogelijk is. We hebben niet alleen een gezamenlijk hoofdkwartier in Münster, maar sinds kort is onze luchtmobiele brigade volledig geintegreerd in de Duitse Division Schnelle Kraefte."

Minister Hennis spreekt het Parlementaire Assemblee van de NAVO toe.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert zei het vanmorgen tijdens de 60e NAVO Parlementaire Assemblee in het World Forum in Den Haag. Aan de bijeenkomst nemen 257 parlementsleden uit de NAVO-landen mee. Daarnaast zijn er ook volksvertegenwoordigers bij uit de partnerlanden van het Atlantisch bondgenootschap. De minister sprak bij het Defensie- en Veiligheidscomite over de actuele prioriteiten in het Nederlandse defensiebeleid.

Hennis was ook lovend over de vergaande samenwerking met Belgie die tot een volledig geintegreerde marine heeft geleid. Ze zei dat de landen ook werken aan geintegreerde patrouilles in de lucht en een gezamenlijke Quick Reaction Alert. Ze sprak de wens uit dat deze voorbeelden tot nog meer samenwerking leiden binnen het bondgenootschap. "Ik ben ervan overtuigd dat we alleen zo de huidige en toekomstige dreigingen het hoofd kunnen bieden."

Veiligheidssituatie

Ze stond ook stil bij de snel veranderde veiligheidssituatie in de wereld. In enkele maanden tijd werd de wereld opgeschrikt door de Russische bezetting en annexatie van De Krim, de snelle opkomst van ISIS, de crisis in Oekraine en het neerstorten van vlucht MH17. Daar is de uitbraak van ebola in West-Afrika nog eens bijgekomen. "We zijn het met elkaar eens dat deze gebeurtenissen direct gevolgen hebben voor veiligheid en voorspoed", zei ze. De verhouding met Rusland baart haar zorgen. "Laat ik duidelijk zijn: niemand zit te wachten op een nieuwe Koude Oorlog, maar een stabiele relatie met Rusland vraagt om een andere reactie dan die van de afgelopen 25 jaar."

Samen

Later vandaag lichtten Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif en zijn Duitse evenknie luitenant-generaal Bruno Kasdorf samen het partnerschap tussen beide landen nader toe. Daarbij kwam ook de samenwerking op materieelgebied ter sprake. Op 35 gebieden werken de Koninklijke Landmacht en de Bundeswehr inmiddels zo intensief samen dat het effect heeft op driekwart van de landstrijdkrachten van de landen.

Zie ook

* Internationale samenwerking