Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB)


23-11-2014Staatssecretaris komt met maatregelenpakket vogelgriep

Vanmiddag is het bestuur van AVINED geïnformeerd door Staatssecretaris Dijksma over de maatregelen die na afloop van de standstill, vanmiddag om 14.00 uur, in werking zijn getreden. Omdat het beeld nog allerminst stabiel te noemen is, is ervoor gekozen om een zwaar ingrijpend pakket van maatregelen af te kondigen voor maximaal de komende 3 weken.

Basis voor het maatregelenpakket is het instellen van 4 regio's. Waarbij met de indeling rekening is gehouden met de gebieden waar vogelgriep is vastgesteld en pluimveedichte regio's.

Het is verboden om producten direct van een pluimveebedrijf af te voeren naar een afnemer in een andere regio. Het is wel toegestaan onder strenge voorwaarden om vanaf pakstation of slachterij naar een andere regio.

Buiten de nog ingestelde 10 km gebieden mogen producten worden geexporteerd naar landen binnen de EU op basis exportcertificaten.

Er mogen gedurende deze periode geen kuikens worden aangevoerd op pluimveebedrijven. Inleg van broedeieren is toegestaan mits kan worden aangetoond dat de kuikens afgezet kunnen worden in het buitenland.

Voor het overige en een uitgebreid maatregelenpakket verwijzen wij naar de site van het Ministerie van EZ voor de details.