50 Plus


Meldpunten van 50PLUS v oor klachten WMO

AA Nieuwslogo 50PLUS

Als service aan de burgers hebben of openen diverse provinciale afdelingen van 50PLUS een WMO-meldpunt. Gebruikers van WMO-voorzieningen kunnen op de afdelingswebsite hun klachten en ervaringen melden.

Meldpunten die inmiddels actief zijn, zijn die van de 50PLUS-afdeling Groningen op haar website en die op de website van de afdeling Gelderland. Daarop kan men ook zaken melden over de Wet langdurige zorg (Wlz) en de Zorgverzekeringswet (Zvw). In de provincie Noord-Brabant gaat het meldpunt zeer spoedig van start. Andere provinciale afdelingen van 50PLUS treffen voorbereidingen of onderzoeken nog de noodzakelijkheid of wenselijkheid van een meldpunt in hun gebied.

Via de meldpunten van 50PLUS wordt de Tweede Kamerfractie van de partij op de hoogte gehouden over mogelijke excessen die de veranderingen in de zorg met zich meebrengen. Indien de ingezonden ervaringen daar aanleiding toe geven, zal 50PLUS de verantwoordelijke minister en/of staatssecretaris ter verantwoording roepen.

Het initiatief vloeit volgens de voorzitter van 50PLUS Groningen, Ferry Booij, voort uit de onrust onder ouderen over bezuinigingen in de zorg. "Ook de overheveling van de WMO per 1 januari 2015 en daarmee gepaard gaande veranderingen zorgen voor die onrust", zegt Booij.

"Van diverse zijden komen signalen dat gemeenten op zeer uiteenlopende wijze omgaan met zorginkoop. Er wordt links en rechts flink gekort op de tarieven. Hierdoor is er bijvoorbeeld minder dagbesteding voor mensen met dementie. Dit betekent een extra belasting voor mantelzorgers. Tevens zijn er per gemeente verschillen in beschikbare voorzieningen en mogen zij voor de algemene voorzieningen zelf de eigen bijdrage vaststellen. De beleidsvrijheid van gemeenten zal gaan leiden tot rechtsongelijkheid", aldus Booij, die zich daarnaast zorgen maakt over de uitvoering en gevolgen van de Zvw.