Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB)


24-11-2014Oproep aan pluimveesector: meld knelgevallen bij LLTB

De LLTB is een inventarisatie gestart naar knelgevallen in de Limburgse pluimveesector. Na de jongste maatregelen van staatssecretaris Sharon Dijksma kunnen de ondernemers met leghennen vooruit. Maar met name bij de vermeerderingsbedrijven, de kuikenbroederijen, de vleeskuikenhouders en de slachterijen dreigen problemen te ontstaan.

Onder leiding van LTO- en LLTB-vakgroepvoorzitter Pluimveehouderij Eric Hubers vindt hierover vandaag spoedoverleg plaats met het ministerie van EZ.

Hubers noemt de nieuwe voorwaarden voor het indammen van de vogelgriep ingrijpend, maar noodzakelijk. âWe moeten er alles aan doen om te voorkomen dat het griepvirus verder om zich heen grijpt.â

Tegelijkertijd roept Hubers de staatssecretaris op om dagelijks overleg te hebben met LTO Nederland en de sector om knelgevallen op te sporen, waar mogelijk te voorkomen en zo nodig op te lossen. Deze inventarisatie maakt deel uit van de gesprekken die LTO met de minister voert om te bezien hoe binnen de randvoorwaarden van de noodzakelijke maatregelen dierwelzijnsproblemen voorkomen kunnen worden. Hubers: âOok uit dierenwelzijnsoogpunt is het zaak om de lijntjes tussen de sector en EZ kort te houdenâ.

Vermeerderingsbedrijven en broederijen
De nieuwe maatregelen hebben vooral grote gevolgen voor de vermeerderingsbedrijven en de kuikenbroederijen. Eieren mogen alleen binnen die sectoren naar een eierpakstation en vleeskippen naar de slachterij. Ondernemers staan nu voor de uitdaging om hun dieren en producten via andere wegen de markt op te krijgen en dat is geen gemakkelijke opgave. Limburgse vleeskuikenhouders hebben een probleem met de afzet van de dieren naar de slachterij. De slachtcapaciteit van vleeskuikens in verhouding tot het aantal vleeskuikenplaatsen in de regio is veel te laag. De slachterijen binnen het compartiment C zijn ingericht voor lichte kuikens terwijl diverse bedrijven momenteel zware kuikens hebben zitten door de afgelopen standstill periodes. LTO pleit ervoor vervoer naar de slachterij mogelijk te maken.

Vleeskuikenhouders
Daarnaast hebben de vleeskuikenhouders problemen omdat zij geen eendagskuikens mogen ontvangen. Broederijen mogen de eendagskuikens wel exporteren maar niet afzetten naar de eigen afnemers in het buitenland. Ook mogen de broederijen geen broedeieren inleggen voor de binnenlandse markt. Vleeskuikenbedrijven krijgen daardoor te maken met een forse knip in hun bedrijfscontinuïteit, want het duurt drie weken voordat een broedei uitkomt.

Ondernemers in de Limburgse pluimveesector die problemen ondervinden, kunnen zich melden door de LLTB Infolijn te bellen (0900-46365582) of mailen: info@lltb.nl.

Ondernemers die in de knel komen met dierenwelzijnsproblemen moeten zich melden bij de NVWA via dit specifieke telefoonnummer 0900 - 0388.