Nieuwe maatregelen tegen vogelgriep


Om de uitbraak van vogelgriep in Nederland te bestrijden is op zondag 23 november een nieuw pakket maatregelen genomen. Het landelijk vervoersverbod van 72 uur wordt vervangen door een gerichte regionale aanpak met aanvullende maatregelen voor de komende weken. De afgekondigde zones rondom de
besmette bedrijven in Hekendorp, Ter Aar en Kamperveen blijven van kracht. Alle maatregelen zijn erop gericht om te voorkomen dat vogelgriep zich kan verspreiden en blijven naar verwachting 21 dagen in stand.

Landelijke maatregelen

Nederland is opgedeeld in 4 regio's, waartussen de contacten tot een minimum worden beperkt. Door deze indeling wordt verspreiding van vogelgriep tegen gegaan. Als gevolg van de vogelgriep zijn landelijk een aantal maatregelen genomen:

* Bij noodzakelijke transporten zijn hygiene maatregelen erg belangrijk. Per rit mag slechts 1 pluimveebedrijf worden bezocht, waarna de transportwagens opnieuw gereinigd en ontsmet moeten worden.
* Verbod om eendagskuikens naar pluimveebedrijven binnen Nederland te vervoeren.
* Een ophok- en afschermplicht voor pluimvee en ander gevogelte in heel Nederland.
* Een bezoekersregeling op alle pluimveebedrijven en gemengde bedrijven met pluimvee.
* Een jachtverbod op alle dieren.
* Een verzamelverbod en tentoonstellingsverbod voor pluimvee en ander gevogelte.

Deze maatregelen gelden ook voor hobbydierhouders van pluimvee en ander gevogelte. Voor deze groep is de ophok- en afschermplicht echter alleen van kracht in de beschermings- en toezichtsgebieden van 3 en 10 km rondom de besmette bedrijven.

Meer informatie

Meer informatie over de ontwikkelingen rond de vogelgriep kunt u raadplegen op de website www.rijksoverheid.nl/vogelgriep.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vervoersverbod in verband met vogelgriep in Ter Aar

Bij een pluimveebedrijf aan de Langeraarseweg in Ter Aar is donderdagmiddag 20 november vogelgriep vastgesteld. Het bedrijf is vrijdag 21 november geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Variant

De vogelgriep blijkt de hoogpathogene variant (H5N8) te zijn. De hoogpathogene variant van vogelgriep is zeer besmettelijk voor gevogelte. Voor kippen is deze variant dodelijk. Deze variant kan ook worden overgedragen op mensen. Dit kan alleen gebeuren als er sprake is van direct, intensief
(dat wil zeggen in de stal zijn geweest) en langdurig contact met de besmette dieren. Indien mensen toch besmet raken, ervaren zij over het algemeen lichte griepverschijnselen.

Vervoersverbod

Om verdere verspreiding te voorkomen geldt er sinds donderdag 20 november 14.00 uur een totaal vervoersverbod voor pluimvee en ander gevogelte, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van pluimveebedrijven van en naar pluimveebedrijven en slachterijen. Dit geldt ook voor gemengde bedrijven
met pluimveehouderij. Het verbod geldt voor maximaal 72 uur.

Kaag en Braassem

Rond het bedrijf in Ter Aar is een 10 kilometergebied ingesteld. Binnen dit gebied valt ook de gemeente Kaag en Braassem. In de straal van 10 km cirkel rondom Ter Aar zijn geen bedrijven met vogelgriep aangetroffen.

Noodverordening

Met ingang van 20 november 2014, 18.00 uur heeft de burgemeester van Nieuwkoop, tot nader order, een noodverordening afgekondigd voor het gebied rondom de Langeraarseweg. De noodverordening maakt het de gemeente mogelijk om mensen die niets in het gebied te zoeken hebben, op afstand te houden
en de medewerkers van het ministerie hun werkzaamheden te laten uitvoeren. U kunt de noodverordening inzien op www.nieuwkoop.nl.

Ophokplicht en afschermplicht

De ophok- en afschermplicht voor hobbydierhouders van pluimvee en ander gevogelte is opnieuw van kracht. De ophokplicht en afschermplicht geldt landelijk voor maximaal 72 uur. Voor hobbydierhouders van pluimvee en ander gevogelte binnen een straal van 10 kilometer van het getroffen bedrijf,
geldt een ophok- en afschermplicht van maximaal 30 dagen. Het overzicht van het 10 kilometergebied kunt u vinden op de website van de Rijkoverheid.

Wanneer u nog pluimvee buiten ziet lopen kunt u de eigenaar wijzen op de ophok- en afschermplicht. Wanneer het pluimvee vervolgens niet worden opgehokt en afschermd of u weet niet wie de eigenaar is, kunt u contact opnemen met het NVWA op telefoonnummer 0900-0388.

Meer informatie

Voor meer informatie over de vogelgriep kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vogelgriep.