Gemeente Cranendonck / Actueel / Laatste nieuws / Gemeenteraad Crane..


De nieuwe Wmo treedt op 1 januari 2015 in werking. Een aantal zorgtaken wordt overgeheveld naar de gemeenten. Deze overheveling gaat gepaard met een bezuiniging van het Rijk. Het budget voor hulp bij het huishouden wordt met maar liefst 40% gekort.

Om dit te kunnen opvangen heeft de gemeenteraad van de gemeente Cranendonck op 8 juli 2014 besloten dat hulp bij het huishouden 1 (het schoonmaken van het huis) wordt beschouwd als een marktproduct dat voor een redelijke prijs door inwoners kan worden ingekocht. De gemeenteraad heeft daarbij
besloten dat er een financieel vangnet komt voor inwoners die het marktproduct hulp bij het huishouden niet zelf kunnen betalen. Direct na het raadsbesluit van 8 juli 2014 zijn alle belanghebbenden (480 huishoudens) over het raadsbesluit geinformeerd. In de gemeenteraadsvergadering van 25
november 2014 is ook de financiele vangnetregeling vastgesteld.

Financiele vangnetregeling
De financiele vangnetregeling is door de gemeenteraad in de vergadering van 25 november 2014 vastgesteld. In het kort is de regeling als volgt:

* Inwoners, bij wie de noodzaak voor hulp bij het huishouden vaststaat en die een inkomen hebben tot 110% van het sociale minimum, ontvangen een volledige tegemoetkoming in de kosten.
* Inwoners die een inkomen hebben tussen de 110% en 125% van het sociale minimum krijgen een deel van de kosten vergoed. Als de financiele ruimte van de inwoner ligt tussen 110% en 125% wordt 35% van deze financiele ruimte in mindering gebracht op de kosten van de huishoudelijke hulp ofwel
zijn deze voor rekening van de inwoner. Het resterend deel van de kosten komt dan in aanmerking voor de vergoeding.
* Inwoners die een inkomen hebben boven de 125% van het sociale minimum hebben, ontvangen geen financiele tegemoetkoming, tenzij er na aftrek van de kosten van hulp bij het huishouden een inkomen resteert lager dan 110% van het sociale minimum.
* De marktprijs wordt gesteld op een uurtarief van EUR 15,- wat betekent dat de financiele vergoeding op grond van de regeling maximaal EUR 15,-- per uur bedraagt.
* Vermogen, zowel in de vorm van een eigen huis of als spaargeld, wordt niet meegenomen in de berekening van de financiele ruimte. Wel worden de inkomsten uit vermogen (rente) meegenomen.
* De financiele ruimte wordt berekend op basis van de rekentool die door het Centraal Administratie Kantoor (CAK) wordt gebruikt voor het vaststellen van eigen bijdragen.
* Bestaande eigen bijdragen voor Wmo-maatwerkvoorzieningen, Wet langdurige zorg of Zorgverzekeringswet, die ook na 1 januari 2015 nog verschuldigd zijn, worden op de financiele ruimte in mindering gebracht.

Aanvullende financiele middelen
De gemeente Cranendonck heeft een aanvraag gedaan bij het Rijk voor aanvullende financiele middelen voor de hulp bij huishouden. Deze aanvraag is recent toegekend. Dit geld kan worden ingezet om de marktprijs te verhogen, zodat huishoudelijke hulpen bij de huidige zorginstellingen in dienst
kunnen blijven. Deze middelen worden vooralsnog beschikbaar gesteld voor de jaren 2015 en 2016. Inwoners, waarbij de noodzaak voor hulp bij het huishouden vaststaat, betalen EUR 15,- per uur. De rest wordt door de gemeente bijbetaald. Dit maakt het mogelijk dat in veel gevallen de huidige hulp
aan het werk kan blijven. Naar verwachting blijft daardoor 80% van de bestaande arbeidsplaatsen in de activiteit hulp bij het huishouden 1 door deze maatregel voor de jaren 2015 en 2016 in stand.

Informeren door persoonlijke benadering
Alle betrokken clienten zijn of worden in de komende weken persoonlijk benaderd om te beoordelen voor welke regeling zij in aanmerking komen. Op basis van dit persoonlijk gesprek neemt de gemeente een besluit. De betrokken bewoner mag hiertegen eventueel nog bezwaar maken.
Daarnaast worden er door de gemeente twee voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd: op 3 december in de Smeltkroes in Maarheeze en op 10 december in de Borgh in Budel. Bij deze bijeenkomsten zijn ook verschillende zorgaanbieders aanwezig die een aanbod kunnen doen voor hulp bij het huishouden.