Koenders en Kerry: 'Samenwerking tussen VS en Nederland relevanter dan ooit

Nieuwsbericht | 02-12-2014

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) en zijn Amerikaanse collega John Kerry hebben 2 december in Brussel uitgebreid met elkaar gesproken en marge van het NAVO-overleg van de ministers van Buitenlandse Zaken. Koenders en Kerry overlegden onder meer over de opkomst van ISIS in Irak en Syrie, ontwikkelingen in het Midden-Oosten en de relatie met Rusland. Beide ministers onderstreepten het belang dat de tijdens de NAVO Top in Wales gemaakte afspraken voortvarend worden uitgevoerd. Minister Kerry heeft minister Koenders uitgenodigd voor een bezoek aan de Verenigde Staten.

'De Amerikanen zijn en blijven een van onze belangrijkste bondgenoten', zei Koenders na afloop van het gesprek. 'Bij mijn aantreden heb ik gezegd dat ik de transatlantische band graag verder wil versterken. Dit gesprek was onze eerste kennismaking; een prima aftrap.'

Minister Koenders en Kerry bespraken de samenwerking in de coalitie tegen ISIS. 'We zijn het erover eens dat een politieke oplossing in Irak en Syrie de enige duurzame is', aldus Koenders. De ministers zullen morgen tijdens een bijeenkomst in Brussel met de coalitie tegen ISIS verder spreken over de situatie in de regio.

De spanningen tussen Rusland en Oekraine kwamen eveneens aan de orde. 'Sancties zijn effectief en nodig, maar geen eindstation. We moeten Rusland houden aan de in Minsk gemaakte afspraken en op basis daarvan engageren richting een oplossing. Daarvoor is voortzetting van de gesprekken onmisbaar', aldus Koenders in de NAVO Oekraine Raad vanochtend.

Ook de nasleep van de ramp met vlucht MH17 was onderwerp van het overleg, waarbij Kerry zijn medeleven uitte richting de nabestaanden. 'De zomer van 2014 heeft diepe indruk gemaakt in Nederland en daarbuiten', aldus Koenders.