Weekoverzicht Defensie-operaties

Nieuwsbericht | 09-12-2014 | 16:03

Nederlandse F16's vlogen 22 missies in Irak, waarbij ze 10 bommen gooiden. Daarmee schakelden ze onder meer brandstoftrucks, bunkers en versterkte posities van terreurorganisatie ISIS uit. Een overzicht van Defensie-operaties van 1 tot en met 7 december 2014.

De Air Task Force Middle East is nu meer dan 7 weken actief in het missiegebied. De F16's maakten meer dan 1.000 vlieguren en wierpen ongeveer 100 bommen af.

Afghanistan

De laatste logistieke specialisten zijn van Kabul International Airport vertrokken. Daar bemanden ze het logistieke steunpunt voor Nederlandse militairen in Afghanistan.

Mali

Apache-gevechts- en Chinook-transporthelikopters maakten verkenningsvluchten. Special forces hielden meerdaagse patrouilles, waarbij ze werden vervoerd per helikopter. De commando's vonden met hulp van het helikopterdetachement in het noorden van Mali 5 raketten van 122 millimeter.

Vanwege zijn afscheid bezocht de commandant van de Minusma-militairen, generaal-majoor Jean Bosco Kazura, de Nederlandse eenheden op Kamp Castor.

Beveiligingsteams

Verschillende beveiligingsteams van mariniers, de zogenoemde Vessel Protection Detachements, beveiligden Nederlandse schepen tegen mogelijke aanvallen van piraten.

Ebola

De Karel Doorman kwam vrijdag terug van zijn reis naar West-Afrika. Daar bracht het hulpgoederen naar het door ebola getroffen gebied. In Vlissingen wordt het schip opnieuw beladen voor een tweede levering van spullen in West-Afrika.

Archieffoto: Een vrachtauto met wrakstukken vertrekt van de rampplek.

Archieffoto: Een vrachtauto met wrakstukken vertrekt van de rampplek.

Oekraine

Wrakstukken van vlucht MH17 vertrokken in vrachtwagens en op 2 diepladers vanuit Charkov naar Vliegbasis Gilze-Rijen. In haar onderzoek naar de oorzaken van de ramp voert de Onderzoeksraad voor Veiligheid op de luchtmachtbasis een reconstructie uit van het vliegtuig.

Polen

4 F-16's patrouilleerden vanaf de Poolse vliegbasis Malbork. Daarvandaan beschermt Nederland het luchtruim van de Baltische Staten. De bijdrage aan deze Baltic Air Policing duurt tot medio deze maand.

Turkije

Het Nederlandse Patriotdetachement in Turkije beschermt de bevolking van de stad Adana tegen mogelijke raketaanvallen vanuit Syrie. De eenheid nam afgelopen week 3 lanceringen waar. Zowel het afvuurpunt als de plaats waar de projectielen neerkwamen lagen in Syrie. De missie stopt eind januari 2015.

Operaties binnen het Koninkrijk

Explosieven

Explosievenruimers van Defensie kwamen meer dan 40 keer in actie voor het ruimen van bommen uit de Tweede Wereldoorlog en het onschadelijk maken van een geimproviseerd explosief. Mijnenbestrijdingsvaartuigen van de Koninklijke Marine ruimden 2 oude explosieven op zee.

Archieffoto: marechaussee controleert op Schiphol een paspoort.

Archieffoto: marechaussee controleert op Schiphol een paspoort.

Marechaussee

De Koninklijke Marechaussee op Schiphol hield 3 mannen aan op verdenking van drugssmokkel. In de bagage van een Litouwer zat, tussen kerstdecoraties, 2 kilo cocaine verstopt. Later werden nog 2 Amsterdammers in een hotel bij de luchthaven aangehouden. De marechaussee onderzoekt de zaak onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Holland. De verdachten zitten voorlopig 90 dagen vast.

Reddingshelikopters

Een reddingshelikopter van Defensie bracht een patient van een Noors vrachtschip naar het ziekenhuis in Den Helder. Reddingstoestellen brachten ook 6 patienten vanaf de Waddeneilanden naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Noordzee Helikopters Vlaanderen vervoerde op verzoek van Defensie een patient van een boorplatform naar het maritieme vliegkamp De Kooy. Daar stond een civiele ambulance klaar.

Steun aan politie

Marineduikers zochten op verzoek van de politie in water nabij Wageningen op 2 locaties naar het lichaam van een vermiste vrouw. Zij vonden het stoffelijk overschot en hebben dat geborgen.

Calamiteitenhospitaal

Het calamiteitenhospitaal in Utrecht nam een Nigeriaanse VN-militair op die in Liberia met ebola is besmet.