Nederlander wil verzekering voor kosten eigen risico zorgpolis


DEN HAAG, 20141209 -- Meer dan een kwart van de Nederlanders zou zich hoe dan ook willen verzekeren tegen het wettelijk verplichte eigen risico. Nog eens 40% zou dit willen doen als de voorwaarden gunstig genoeg zijn. Dit blijkt uit het 'Nationaal Zorgonderzoek 2014' van het Zorgverzekering Informatie Centrum (Z.I.C.), waar 2208 respondenten aan meededen. In zes jaar tijd is het verplichte eigen risico met maar liefst 150 procent gestegen. Onlangs kwam naar buiten dat vele honderdduizenden Nederlanders een betalingsregeling hebben bij hun verzekeraar.

In 2009 bedroeg het wettelijk verplichte eigen risico nog 150 euro op jaarbasis. In 2015 loopt dit, met een verhoging van 15 euro per jaar, op tot 375 euro. In zes jaar tijd zijn deze kosten met ruim 150 procent gestegen, wat neerkomt op een stijging van 225 euro. Ook is twee jaar na de invoering van het huidige zorgstelsel de no-claimkorting komen te vervallen, waardoor ook mensen die geen zorg nodig hebben dit bedrag mislopen.

Chronisch zieken hebben het zwaarst te lijden onder het steeds hoger wordende verplichte eigen risico. Van deze groep zou 32.3 procent van de ondervraagden zich zelfs tegen deze kosten willen verzekeren, tegenover 18.4 procent van de ondervraagden die zelden of nooit het ziekenhuis bezoeken. 89.9 procent van de chronisch zieken geeft aan jaarlijks het volledige verplichte eigen risico te betalen. Meer uitslagen van het onderzoek zijn terug te vinden op http://www.zorgverzekering.org/zorgonderzoek/de-zorgverzekering-en-het-eigen-risico/