Versoepeling maatregelen vogelgriep

De maatregelen om de vogelgriep te bestrijden worden met ingang van maandag 15 december 2014 om 00.00 uur aangepast. De afgelopen 14 dagen zijn geen nieuwe besmettingen met vogelgriep vastgesteld. Voor heel Nederland, met uitzondering van de 10 kilometergebieden, gelden daarom vanaf maandag dezelfde maatregelen. De regio's waarin Nederland is opgedeeld, komen te vervallen. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken zondag 14 december in een brief aan de Tweede Kamer.

Voor vragen en dergelijke kunnen ondernemers contact opnemen met RVO.nl via het call center (088 042 42 42) of per mail (Klantcontact-vogelgriep@rvo.nl)

Samenvatting

. In de nacht van zondag op maandag (14 op 15 december) om 0.00 uur worden een flink aantal maatregelen vanwege de uitbraak van hoogpathogene aviaire influenza ingetrokken.

. Door deze aanpassing vervalt de regio indeling. Alleen de 10-km gebieden rondom de besmette bedrijven blijven bestaan. Hierdoor wordt het weer mogelijk om dieren op te zetten in voormalig regio A en opfokdieren uit voormalig regio D te verplaatsen naar de rest van Nederland of naar het buitenland.

. De bestaande hygiene maatregelen en de ophokplicht blijven van kracht, waaronder de bezoekersregeling en het 1:1 transport. De maatregelen staan in de nieuwe regeling.

. Export naar de Russische Federatie is weer mogelijk, met uitzondering van producten uit de provincies Utrecht, Overijssel en Zuid-Holland. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Maatregelen

Het verzamelverbod en de ophok- en afschermplicht voor commercieel gehouden gevogelte blijven van kracht. Ook de bezoekersregeling voor bedrijven met commercieel gehouden gevogelte blijft gelden. Transportwagens mogen maximaal 1 pluimveebedrijf per rit bezoeken, waarna de wagens opnieuw gereinigd en ontsmet moeten worden.

Om de insleep van vogelgriep in de pluimveestallen te voorkomen, blijft het treffen van strenge hygienemaatregelen door pluimveebedrijven noodzakelijk. De pluimveesector heeft aangescherpte hygienevoorschriften opgenomen in de private kwaliteitssystemen. Op de naleving wordt intensief, met onaangekondigde private controles, toegezien.

Indien er onverhoopt de komende tijd opnieuw een uitbraak van vogelgriep in Nederland plaatsvindt dan worden in de betreffende regio dezelfde strikte maatregelen ingesteld als eerder het geval was.

10 kilometergebieden

De zones van 10 kilometer rond de besmette bedrijven in Hekendorp, Ter Aar, Kamperveen en Zoeterwoude blijven in stand tot 30 dagen na ontsmetting van de betreffende bedrijven. Hier blijft een totaal vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van pluimveebedrijven

van kracht. Ook voor gemengde bedrijven met pluimveehouderij geldt dit vervoersverbod, eveneens voor andere dieren en mest van andere dieren van die bedrijven. Ook het jachtverbod, dat in de rest van Nederland wordt beeindigd, blijft hier gelden. Datzelfde geldt de ophok- en afschermplicht voor hobbydierhouders van pluimvee en ander gevogelte.

Risico

Uit de screening van de bedrijven in de verschillende 10 kilometer zones en uit analyse van de aangetroffen virussen, is gebleken dat het om afzonderlijke besmettingen gaat. Het is daarbij waarschijnlijk dat het vogelgriepvirus via wilde eenden in ons land terecht is gekomen, aldus het

ministerie van Economische Zaken. In het westen van Nederland was de situatie met 3 uitbraken niet stabiel en bleven de strikte maatregelen voor 14 dagen van kracht. De afgelopen 14 dagen zijn geen nieuwe besmettingen met vogelgriep vastgesteld. Voor heel Nederland, met uitzondering van de beschermings- en toezichtsgebieden, gelden daarom vanaf maandag 15 december a.s. dezelfde maatregelen.

Aanpassing maatregelen

De maatregelen in de 3 en 10 kilometer beschermings- en toezichtsgebieden rond de besmette bedrijven blijven, conform Europese voorschriften, 30 dagen van kracht.

Voor de rest van Nederland geldt dat er geen specifieke regio-indeling meer gehanteerd wordt. Wel blijven de maatregelen in stand die er voor moeten zorgen dat bij een introductie van het vogelgriepvirus op een bedrijf deze niet verder verspreid worden. Dat betekent dat voor het vervoer blijft gelden dat deze maximaal 1 pluimveebedrijf per rit mag bezoeken, met een passend hygieneprotocol. Ook blijven klinische controles bij afvoer van kippen en de PCR test bij afvoer van eenden verplicht.

Daarnaast is het in heel Nederland toegestaan om eendagskuikens en broedeieren te vervoeren naar pluimveebedrijven en broederijen. Opfokleghennen kunnen na een gedegen klinische controle van het herkomstbedrijf worden afgevoerd naar legbedrijven binnen heel Nederland, met uitzondering van de

beschermings- en toezichtsgebieden.

Vrijgeven beschermings- en toezichtsgebieden

Voor het beschermings- en toezichtsgebied rond Hekendorp geldt dat de eindscreening heeft plaatsgevonden. Het gebied zal op vrijdag 19 december a.s. worden vrijgegeven. Voor de gebieden rond de besmette bedrijven in Ter Aar en Kamperveen geldt dat deze op maandag 22 december a.s. worden vrijgegeven. Het gebied rond het besmette bedrijf in Zoeterwoude zal nadat de eindscreening heeft plaatsgevonden worden vrijgegeven op woensdag 31 december a.s.

Internationaal

Vanwege de uitbraak van hoogpathogene vogelgriep waren er importrestricties vanuit de Russische Federatie opgelegd aan pluimvee en pluimveeproducten uit heel Nederland. Na overleg met de Russische Federatie zijn de importrestricties grotendeels opgeheven. Net zoals bij een uitbraak van laagpathogene vogelgriep zijn de restricties beperkt tot de regio waar deze heeft plaatsgevonden.

Met uitzondering van de provincies Overijssel, Zuid-Holland en Utrecht zijn de restricties voor hoogpathogene vogelgriep opgeheven en kan export naar de Russische Federatie weer plaatsvinden.

14 december 2014

BRON:

Danielle Rebel