Tsunami 2004 - 2014: dit zijn de lessen


26 december 2014 |
Pagina-inhoud

Nederland kwam massaal in actie en de internationale hulpoperatie was groter dan ooit. Nog steeds is de tsunami van 2004 het referentiepunt voor rampen en noodhulp. Wat betekent dat? En wat hebben de hulporganisaties geleerd?

Veel mensen zullen zich de tsunami in 2004 nog kunnen herinneren. Een enorme aardbeving voor de kust van Sumatra veroorzaakte een vloedgolf die aan land gekomen de levens eiste van 226.000 mensen in 14 landen. Dagenlang zagen we op televisie de schokkende beelden van de verwoestingen. Door een
fenomeen dat we tot dan toe nauwelijks kenden.

Nationale Actie Giro555

De nationale actie in Nederland voor de slachtoffers van de tsunami bracht 208 miljoen euro op. Het Nederlandse Rode Kruis ontving ruim 31 miljoen euro uit de opbrengst van Giro555. Nooit eerder kwam Nederland zo massaal in actie. "Dat was overweldigend. We voelden een grote
verantwoordelijkheid dit geld zo goed mogelijk om te zetten in hulp", vertelt Jan Bouke Wijbrandi, directeur van UNICEF Nederland, de organisatie die de Giro555-actie destijds leidde.



Website-tsunami-10.jpg

De verwoesting die de tsunami op 26 december 2004 teweegbracht, was ongekend. Miljoenen slachtoffers konden rekenen op hulp. De cijfers gaan over de totale hulp door het Rode Kruis.*)

Referentiepunt

De internationale hulpoperatie die op gang kwam, was eveneens groter dan ooit. En hectisch. Er moest noodhulp worden verleend in verschillende landen tegelijk. En vanwege conflicten soms in onveilige regio's. De tsunami is daarmee nog steeds het referentiepunt voor rampen en noodhulp. De ramp
heeft het denken over noodhulp definitief veranderd. "Elke hulpactie na grote rampen wordt sindsdien naast die van toen gelegd", zegt Wijbrandi.

Betere afstemming en rampenpreventie

Er zijn behoorlijke lessen geleerd uit de tsunami-periode. Achteraf gezien had de afstemming van de hulp door de verschillende hulporganisaties beter gekund. De Verenigde Naties hebben daarom sindsdien een cooerdinerende rol. En door de tsunami groeide het bewustzijn over het belang van
rampenpreventie. Hulporganisaties zijn zich meer gaan richten op de voorbereiding van gemeenschappen op rampen. Nieuwe huizen zijn steviger gebouwd. De aanleg van mangrovebossen zal de kusten beter beschermen. En er zijn alarmeringssystemen aangelegd die de bevolking op tijd waarschuwen.

Online Tsunami Magazine

De samenwerkende hulporganisaties (SHO) staan in het online tsunami-magazine stil bij de invloed die de tsunami nu nog heeft in het denken over noodhulp. Het magazine wordt aangeboden door Instant Magazine.

*) Lees meer over de hulp van het Rode Kruis na de tsunami en de hulp die het Nederlandse Rode Kruis-team kreeg van de Sri Lankees Anura*.