Ingezonden persbericht


OUDJAARSAVOND EENVANDAAG: DE MOEDIGSTE MENS 2014 Meer informatie over AVROTROS

AVROTROS Communicatie
Hilversum, 22 december 2014

OUDJAARSAVOND EENVANDAAG: DE MOEDIGSTE MENS 2014

2014 was een jaar vol rampen, conflicten en oorlogen: de ramp met MH17, de ebola-epidemie in West-Afrika en oorlogen in Gaza en Syrië. In tijden van angst is moed nodig. Daarom gaat EenVandaag vanaf vandaag op zoek naar de Moedigste Mens van 2014. Wie toonde in deze angstige tijden moed? Wie durfde taboes te doorbreken? Wie vormde door het overwinnen van angst een inspirerend voorbeeld? Op woensdag 31 december kiest het EenVandaag Opiniepanel de Moedigste Mens 2014.

Namens het kabinet nomineert minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert 'de ebola-hulpverlener' als Moedigste Mens van 2014. EenVandaag portretteert Nederlandse hulpverleners die naar Sierra Leone afreisden om ebola-patiënten te behandelen met het risico zelf besmet te raken.

Tv-presentator Arie Boomsma nomineert de Amerikaanse Michael Sam als Moedigste Mens. Sam is de eerste professionele American football speler die aan het begin van zijn carrière op televisie uitkwam voor zijn homoseksualiteit.

Andere genomineerden zijn onder anderen Gita Wiegel, die haar moeder verloor bij de ramp met MH17 en sprak bij de Nationale Herdenking over haar verdriet. En Lilian Janse, raadslid voor de SGP in Vlissingen. Zij is de eerste vrouw die zich -tegen de partijbeginselen in- verkiesbaar stelde voor de SGP en geekozen werd. Ook Ben Oude Nijhuis, die aandacht vroeg voor de gebrekkige zorg in verpleeghuizen en pater Frans van der Lugt, die omkwam in het Syrische Homs, waar hij zorgde voor mensen met beperkingen, worden geroemd om hun moed.