Veranderingen in de zorg voor slechtziende en blinde clienten

30 december 2014

Wat verandert er voor slechtziende en blinde clienten van Bartimeus in de financiering van de zorg? Onderstaand leest u de belangrijkste wijzigingen vanaf 1 januari 2015.

Vanaf 2015 verandert er veel in de zorgWilt u weten wat er precies voor u verandert, ga dan naar de website hoeverandertmijnzorg.nl. Deze website is voor iedereen die nu AWBZ-zorg heeft. Op basis van uw huidige indicatie kunt u op die website nagaan wat er voor u verandert.

Clienten ambulante behandeling/training, ambulante woonbegeleiding en dagbesteding

Vrijwel alle ambulante zorg (ook wel behandeling genoemd) die door Bartimeus wordt geleverd gaat per 1 januari 2015 van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) naar de Zorgverzekeringswet (Zvw). Een klein gedeelte van deze ambulante zorg gaat over naar de WMO.

Zorgverzekeringswet

De Ambulante behandeling en training die u via Bartimeus krijgt vallen voortaan onder de Zorgverzekeringswet. Deze behandelingen/trainingen worden dan gefinancierd vanuit het basispakket van uw eigen zorgverzekering. Hierbij is het verplichte eigen risico van toepassing. Het eigen risico voor 2015 is door de overheid vastgesteld op EUR 375,00. Kinderen tot 18 jaar hebben geen eigen risico.

Kan ik bij dezelfde zorgaanbieder blijven?

Als u op 31 december 2014 ambulante behandeling of training ontvangt van Bartimeus dan hoeft u verder niets te doen. U houdt recht op dezelfde behandeling/training die u op dat moment krijgt van Bartimeus.

De WMO; gevolgen voor de Ambulante Woonbegeleiding?

Deze vorm van begeleiding valt nu nog onder de AWBZ en gaat over naar de WMO verzorgd door uw eigen gemeente onder de naam 'specialistische begeleiding'. Bartimeus is in gesprek met uw gemeente om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. Mocht dit problemen opleveren dan zullen wij contact met u opnemen.

Ten behoeve van deze vorm van begeleiding is een landelijk convenant gesloten met de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Gemeenten kunnen zich aansluiten bij deze overeenkomst, maar zijn daartoe niet verplicht.

De WMO; gevolgen voor extramurale dagbesteding en logeren

Clienten die niet bij Bartimeus wonen en wel van de dagbesteding gebruik maken, verwijzen wij naar hun eigen gemeente. Deze voorzieningen vallen vanaf 1 januari 2015 onder de WMO of de Jeugdwet. 'Kort verblijf' oftewel logeren komt te vallen onder de WMO en in enkele gevallen onder de Wet langdurige zorg (WLZ) en de Jeugdwet.

Moet ik een eigen bijdrage betalen voor de zorg die onder de WMO valt?

Ja, maar de eigen bijdrage wordt niet meer afgedragen aan het CAK, maar in het vervolg aan uw gemeente.

Clienten van Bartimeus Wonen

Voor clienten met een visuele en eventueel bijkomende beperkingen die momenteel bij Bartimeus wonen, verandert er gedurende de looptijd van de huidige indicatie niets. Vanaf 1 januari 2015 valt uw 'zorg met verblijf' onder de nieuwe Wet langdurige zorg (Wlz). Voor vragen kunt u uiteraard contact opnemen via het nieuwe nummer van de Bartimeus Infolijn: 088 - 88 99 888. Of stuur u een e-mail naar wmo@bartimeus.nl.