Lees verder


De Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Harlingen is afgelopen maandagavond druk bezocht. Er kwamen ruim 200 mensen op de receptie in Trebol af. Tijdens de receptie gaf burgemeester Sluiter zijn Nieuwjaarsspeech en werden de Boei van Harlingen en Gemeentelijke Draagspeld uitgereikt.

Nieuwjaarsspeech

Burgemeester Sluiter keek in zijn Nieuwjaarsspeech terug op het afgelopen jaar. Voor Harlingen was 2014 een jaar met vele hoogtepunten. De Rembrandt tentoonstelling in het Hannemahuis, The Tall Ships Races in juli en de 55e Visserijdagen. Sluiter sprak daarnaast over veiligheid en de onrust in
de wereld. Maar ook over de onrust bij sommige inwoners in de straat doordat zij overlast ervaren van buurtbewoners.

Nieuwjaarsspeech burgemeester Sluiter



Boei van Harlingen

Tijdens de Nieuwjaarsreceptie wordt ieder jaar de Harlinger persprijs uitgereikt. De Boei van Harlingen is voor die persoon, organisatie of vereniging die Harlingen het afgelopen jaar positief in het nieuws heeft gebracht. Dit maal is de Boei van Harlingen uitgereikt aan het comite
Visserijdagen en al haar vrijwilligers. Zij zetten zich al jaren in voor de organisatie van een prachtig evenement dat onlosmakelijk is verbonden met Harlingen.

Gemeentelijke Draagspeld

Daarnaast werd Jan van der Heide naar voren geroepen om de gemeentelijke draagspeld in ontvangst te nemen. Jan van der Heide zet zich al jaren als vrijwilliger in voor de stad en de samenleving.

Winnaars Boei van Harlingen en Gemeentelijke Draagspeld met burgemeester Sluiter

Nieuwjaarstoespraak 2015

Dames en heren,

Allereerst wens ik iedereen een heel gelukkig en in alle opzichten voorspoedig 2015!

Hoewel dit het meest voor de hand liggende begin van een nieuwjaarstoespraak is, is het een verre van loze wens. Het afgelopen jaar heeft andermaal aan de wereld en Nederland getoond dat niets zomaar vanzelf goed gaat.
Natuurlijk denk ik dan aan de ramp met vlucht MH17 waarbij een conflict waar wij in Nederland niet bij zijn betrokken, toch heel direct voor een ramp in Nederland zorgde met verdriet om plotseling omgekomenen bij tallozen en een schok door ons hele land midden in de zomervakantie.
Het is onverminderd onrustig in de wereld en het is in tal van terugblikken over het afgelopen jaar ook gemeld: 2014 is in dat opzicht een heel slecht jaar geweest.
En natuurlijk is er de hoop dat het in 2015 hier en daar ten goed zal keren en dat onheil van velerlei aard dat ons op de wereld bedreigt, zal worden afgewend.

Heel dicht bij ons is men daar mee bezig, met dat afwenden van onheil, dat realiseren wij ons misschien niet steeds.
Vanaf de vliegbasis Leeuwarden zijn F16's vertrokken naar het Midden Oosten om in Irak gevechtsmissies tegen ISIS uit te voeren. Die acties hebben resultaat en dragen bij om een gevaarlijk dolgedraaid islamitisch terrorisme een halt toe te roepen. Wij hebben die F16's hier afgelopen jaar in
onze stad ook gezien en dan in een meer feestelijke rol tijdens de Fly Over bij de Sail In van de Tall Ships Race.
Het lijkt mij goed om af en toe eens te laten merken dat er vanuit Fryslan steun is voor de acties van de luchtmacht die niet zonder gevaar zijn en ingezet worden ten behoeve van onze veiligheid. Dat geldt trouwens evenzeer voor de Koninklijke Marine, in onze oude admiraliteitsstad vaak
aanwezig bij onze maritieme festiviteiten. Diezelfde marinemensen die ons geholpen hebben bij de Tall Ships Race en die steeds zo fleurig aanwezig zijn bij onze Visserijdagen, zijn nu druk in de weer om aan andere kusten actie te ondernemen tegen de gevreesde ebola-epidemie.
Ook al niet echt veilig is dat werk voor degenen die het verrichten en het is goed om er af en toe eens bij stil te staan dat ons relatief comfortabele leven niet helemaal gratis en altijd vanzelfsprekend is.

Dit heeft te maken met veiligheid.
En het is natuurlijk van een totaal andere orde maar wij zijn de oudejaarsnacht overwegend goed en veilig doorgekomen. Harlingen behoorde tot de gemeenten die een vuurwerkvrije zone hebben ingesteld. Dat heeft toch geholpen. Rond het Vierkant is het dit jaar rustiger gebleven dan vorig jaar.
Over het geheel genomen waren er geen ernstige incidenten en de politie en de brandweer die een paar keer moest uitrukken, hebben hun werk weer uitstekend gedaan waarvoor uiteraard veel dank.

Over de politie nog het volgende. Er is wat onrust geweest over de sluiting van politiebureaus. Dat gebeurt in het hele land maar ook in onze regio. In elk geval is duidelijk dat het politiebureau in Harlingen blijft; dat wordt in de toekomst, als andere politiebureaus helaas verdwijnen, HET
politiebureau in noordwest Fryslan. En niet voorlopig, maar dat blijft zo.

Als het om onze veiligheid gaat, is het hier ook de plaats de vrijwilligers van de initiatieven van buurtpreventie, bijvoorbeeld die in Groot Ropens en de Midlumerlaan voor hun activiteiten te bedanken. Mede dankzij het waakzaam oog van die mensen, gewoon burgers uit onze wijken, kan aan de
plaag van de woninginbraken en halt worden toegeroepen. Echt heel goed zoals die mensen dat doen en het verdient zeker ook in meer wijken en dorpen navolging.

Er zijn nog meer helden natuurlijk; wat te denken van de man die een vrouw van 87 jaar uit het ijskoude water redde? Die mevrouw zelf, die haar auto onverhoeds in de Noorderhaven had geparkeerd, was trouwens ook niet voor een kleintje vervaard. Reeds de dag na haar angstig avontuur lag ze in
het ziekenhuisbed na te denken over welk merk auto ze hierna zou aanschaffen.
Allemaal goed afgelopen.

Voor Harlingen is 2014 eigenlijk helemaal geen slecht jaar geweest.
Er is afgelopen jaar enorm veel gebeurd, het was een vol jaar. En heel veel is goed gegaan.

Vorig jaar om deze tijd keken we uit naar de Rembrandt-tentoonstelling in maart; het is een groot succes geworden; zo'n 8000 bezoekers hebben het Hannemahuis bezocht voor deze tentoonstelling en dat heeft gezorgd voor een absoluut record van 13080 bezoekers over 2014.

Er waren verkiezingen voor de gemeenteraad. Opkomst ruim 57%. Dat was meer dan we gevreesd hadden op grond van de zeer pessimistische landelijke peilingen. Het was ook meer dan in vele andere gemeenten, hoewel ik blijf vinden dat het van treurige luiheid getuigt om met ruim 40% op
verkiezingsdag thuis op de bank te blijven zitten -wat je ook kunt zeggen over de veelbesproken kloof tussen burger en politiek.
Er is na die verkiezingen een nieuw college van B&W gevormd dat steunt op een meerderheid in de gemeenteraad en waarbij alle wethouders een band met in de Raad vertegenwoordigde partijen hebben.
Daarbij zijn de scheidslijnen tussen coalitie en oppositie niet verschrikkelijk scherp. Partijen en raadsleden weten elkaar gemakkelijk te vinden en de stemming is doorgaans goed. Het is veel waard om aan de instandhouding van die stabiliteit veel aandacht te blijven schenken.

O, ja, in Harlingen wordt dit voorjaar een kroonbenoemde burgemeester benoemd.
Maar daar ga ik niet over, dat beslissen de gemeenteraad en de Commissaris van de Koning. En de Koning zelf moet het goedvinden. Ik verwacht dat er eind februari, begin maart wel duidelijkheid over zal zijn.

Er is veel werk verzet in onze gemeente, het afgelopen jaar.
Het havenplein is heringericht,
Het stadhuis stond langdurig in de steigers maar kan er nu -aan de buitenkant- weer jaren tegen; nu de binnenkant nog.
De loopbrug naar de Willemshaven vanaf de keermuur is aangelegd, en er wordt daar sowieso hard gewerkt.
De eerste cruiseschepen zijn dit jaar -een jaar eerder reeds dan verwacht- in de Willemshaven aangekomen en velen hebben dat vanaf de Keermuur bekeken.
En dit jaar komen de volgende cruise-schepen die we in de toekomst o.a. dankzij provinciale middelen steeds beter kunnen bedienen.

Er wordt hard gewerkt aan de betere organisatie van de haven.
We werken aan de verzelfstandiging van het havenbedrijf en in januari staat de toekomst van de CV/BV Westergo op de agenda (de industriehaven). Het heeft langer geduurd dan ik in mijn praatje vorig jaar kon verwachten maar het College hoopt dat de kogel nu door de kerk gaat.

Het bedrijfsleven laat dit jaar opnieuw van zich horen; dit jaar zal er opnieuw een bedrijvenbeurs worden georganiseerd, Harlingen Business Exposure. De organisatie berust bij de bedrijvenvereniging Oostpoort maar het wordt op prijs gesteld als er vanuit het hele bedrijfsleven wordt
meegedacht. De locatie ligt nog niet vast maar onze industriehaven zou een goede plek zijn, natuurlijk.

De voorbereidende werkzaamheden voor de verdiepte aanleg van de N31 zijn afgelopen jaar gestart en dit jaar begint het echte werk. Het is echt een van de grote infrastructurele projecten in onze provincie waarmee niet alleen de bereikbaarheid wordt gediend maar waardoor ook het westelijk en
het oostelijk deel van Harlingen niet langer door de barriere van de provinciale weg doorsneden blijft.

We hebben ons ook te weer gesteld tegen wat we niet willen: 17 mega windmolens waardoor met name het gebied langs de Zeedijk bij Wijnaldum onherkenbaar zal veranderen. Duizenden hebben hun handtekening tegen deze plannen gezet en we hopen dat het gevaar geweken is. De besluitvorming van de
Staten in december geeft hier echter nog geen garantie op. En we zullen dus waakzaam moeten blijven.

Waakzaam waren we ook toen ineens de misthoorn verdween. Ik heb begrepen dat sommige mensen nog niet slapen omdat de misthoorn het niet doet. Wel, er komt een einde aan uw lijden; die misthoorn komt nu zo spoedig mogelijk weer terug en we nemen hem in eigen beheer.

Het meeste werk is het afgelopen jaar echter gaan zitten in de voorbereidingen op de zogeheten decentralisaties in het sociaal domein. U weet het; de taken op het gebied van jeugd, zorg, ondersteuning en inkomen komen allemaal van het Rijk of provincie naar de gemeenten.
Van de gemeenten wordt verwacht dat we die taken efficienter en daardoor goedkoper kunnen uitvoeren -en daarom is er bedacht dat die gemeenten het met minder geld zullen kunnen doen.
Dat heeft in het hele land voor onrust gezorgd, u voelt die onrust misschien zelf ook. Ik moet u zeggen dat ik hem ook voel: er komt veel op ons, er komt veel op u af en er wordt veel zelfredzaamheid van u, uw familie, vrienden en buren verwacht.
Gebiedsteams gaan u daarin bijstaan. We hebben in Harlingen een Stadsteam en een Jeugdteam om u wegwijs te maken en te adviseren bij uw zorgvraag.
Ik zei daarnet dat ik uw zorg meevoel, we weten niet precies, niemand weet op dit moment precies, hoe het zal gaan lopen maar we hebben ons wel optimaal voorbereid. En wethouder Hein Kuiken en zijn mensen gaan er vol voor om er voor te zorgen dat iedereen naar redelijkheid krijgt waar hij
recht op heeft.
Maar het is goed, en dat zeg ik tot u, om meer nog dan u gewend was, uw buren en uw naasten aandacht te geven en op te letten. Aan ons allemaal wordt de eis gesteld wat beter op elkaar te passen.

Dat zeggend, wil ik het graag even met u hebben over hoe we met elkaar omgaan in onze woonomgeving.
Elke ochtend krijg ik via de mail de zogeheten "politiemutaties". Dat is het verslag van alles wat zich in een etmaal heeft afgespeeld zoals het door de politie wordt geregistreerd. Daar kom je van alles tegen, van winkeldiefstal, ongelukken, honden die zoek zijn tot woninginbraken. Maar wat
ik daar erg veel, een beetje te veel, vind ik, aantref zijn gevallen van burenruzie, onrust tussen bewoners onderling.
Dat kost de politie veel aandacht, maar het vergalt betrokkenen vaak het plezier van het wonen in hun wijk of dorp als ze overlast van andere bewoners ervaren.
Ik wil dan ook graag een oproep doen dat we meer rekening met elkaar houden. Het is helemaal niet nodig om iedereen mee te laten genieten als je zelf eens een feestje hebt; hou gewoon rekening met je omgeving en zet de muziek niet te luid, ga niet schreeuwend over straat, respecteer
bezittingen van anderen, verniel geen dingen en zo kan ik nog lang doorgaan. Aan de andere kant hebben sommige mensen wel een enorm kort lontje: en als er nu eens wat is, word dan niet meteen hartstikke kwaad, zoek geen ruzie en los de dingen als verstandige mensen met elkaar op.

En als er sprake is van echt heel moeilijke overlast, bijvoorbeeld omdat iemand een stoornis heeft waardoor hij zichzelf moeilijk in de hand heeft, dan proberen we daar gezamenlijk zo snel als dat kan een einde aan te maken, de gemeente samen met politie, hulpverlening en als dat zo uitkomt de
Bouwvereniging. Ik zet mijzelf daar ook voor in en ben daar als hoeder van openbare orde en veiligheid ook op aanspreekbaar. -Hoewel ik niet alles ter plekke op kan lossen, maar dat snapte u al.

In dat verband nog een punt van aandacht. Landelijk is er een taskforce Kindermishandeling opgericht olv. de burgemeester van Amsterdam, omdat kindermishandeling een ontwrichtend probleem is dat voor de betrokken kinderen het leven ernstig verstoort, kansen vermindert en er voor zorgt dat ze
hun hele leven last houden van trauma's uit hun jeugd.
Afgesproken is dat alle burgemeesters in Nederland daar specifieke aandacht aan zullen schenken. Ik ga dat hier ook doen en ik sta daar ook in deze regio niet alleen voor: ik hoorde afgelopen vrijdag op de nieuwjaarsreceptie, de Franeker burgemeester Veenstra hier ook al aandacht voor vragen.
Het lijkt mij goed dat we dit gezamenlijk aanpakken en het aan de orde stellen in onze regionale driehoek, dwz. Burgemeesters, politie en openbaar ministerie in noordwest Fryslan.

Dan nog even naar de lichtere kanten van het bestaan.
"Aan het toerisme kun je de welstand van een land afmeten", heeft de premier van China verklaard, meldde het Journaal gisteren.
Nou, dan zijn wij goed bezig!
Als we in Harlingen ergens goed in zijn, dan is dat in het organiseren van spraakmakende evenementen die nergens zo leuk zijn als in Harlingen! (Zo!) Dat verhoogt de aantrekkelijkheid van Harlingen en van onze ondernemers hoor ik al dat ze merkbaar meer herhalingsbezoek hebben na de afgelopen
spetterende zomer.

Want 2014 was een topjaar dat we komend jaar niet zullen overtreffen.
Moet ik al die evenementen nog noemen? Eigenlijk niet, maar ik noem een handje vol:
De vlootdag, de HT-race, het Lanenkaatsen, Tall Ships Race, Visserijdagen, Harlingen Ongeschut, de uitreiking van de Anton Wachterprijs, de Zoutsloter Kerstmarkt, om een greep te doen. Kleine en hele grote evenementen en al die evenementen waren dit jaar dankzij de inzet van zeer velen van u
heel erg geslaagd.
Natuurlijk draait een gemeente niet op evenementen. Maar ze kleuren een gemeente wel, geven karakter en profiel aan een gemeente en Harlingen staat wat dat betreft wel heel goed bekend en krijgt daarvoor in de Friese en soms in de landelijke media ook flinke aandacht. Dat is heel goed, dat
moeten we koesteren en vasthouden. Daar kunnen we trots op zijn.
En ik meld hier nog iets moois dat er eind maart aankomt:
In het Hannemahuis wordt op 29 maart een tentoonstelling van Nederlands Zilver geopend, echt de nationale topstukken, ongeveer 150 stukken uit de 16e, 17e en 18e eeuw.
Wat prachtig dat dit jaar opnieuw voor het binnenhalen van een spraakmakende toptentoonstelling in het Hannemahuis is gezorgd!

Over andere dingen gesproken; rond de kerstdagen werden de krimpcijfers van onze regio gemeld. En wat bleek, hoogst verontrustend: Harlingen is maar liefst 27 inwoners gekrompen. Maar dat kunnen we niet hebben! Het Bildt heeft er nota bene 8 bij gekregen! Laten we allemaal ons best doen voor
meer Harlingers!
(En ik bedoel natuurlijk door de stad nog aantrekkelijker te maken.......)

Nu goed, terwijl heel Holland bakt, moeten wij met andere dingen bezig zijn!

Ik sluit af: de gemeente gaat ook dit jaar z'n best voor u doen, de gemeente komt meer dan ooit, ik betoogde dat hiervoor al, naar u toe, de gemeente, dat bent u allemaal, ieder vanuit z'n eigen verantwoordelijkheid, zelf.
Als wij dicht bij elkaar staan, nog beter samenwerken en elkaar helpen en we hebben een beetje geluk, dan kunnen we er een fantastisch 2015 van maken!