Nieuw keurmerk voor gezinshuizen (jeugdhulp)


Uit huis geplaatste kinderen hebben recht op goede zorg. De Alliantie Kind in Gezin heeft hiertoe een keurmerk voor gezinshuizen ontwikkeld, waarin de kwaliteit van de opvang en begeleiding van het kind centraal staat. Het Keurmerkinstituut is gecontracteerd voor het uitvoeren van de audits.
Tientallen gezinshuizen bereiden zich momenteel voor op de audit; tot nu toe zijn ca. 20 huizen gecertificeerd (volg de onderstaande link).

De gecertificeerde gezinshuizen voldoen aan de internationale norm voor kwaliteitszorg ISO 9001 en het Handboek Keurmerk Gezinshuizen. Ze bereiden zich voor op de audit met hulp van de Rudolphstichting, die ook het register van gecertificeerde gezinshuizen beheert. Behalve gezinshuizen
certificeert het Keurmerkinstituut ook andere aanbieders van jeugdhulp, zie de volledige lijst elders op deze site. De initiatiefnemers van het keurmerk voor gezinshuizen zijn te vinden op Alliantie kind in gezin.

De Rijksoverheid heeft in juli 2014 een brochure over gezinshuizen uitgebracht, waarin de situatie onder de nieuwe Jeugdwet (vanaf 2015) voor alle betrokken partijen wordt toegelicht.