Laat de inbreker in de kou staan


Laat de inbreker in de kou staan

De gemeente Drimmelen vraagt al haar inwoners mee te doen met de campagne tegen inbraken. Alleen samen laten we namelijk de inbreker in de kou staan. Het aantal inbraken in Nederland stijgt. Vanaf eind november tot de laatste week van december zijn er 12 inbraken in onze gemeente geweest.

Om een inbraak te voorkomen is het belangrijk dat bewoners de volgende maatregelen nemen:

1. Doe deuren en ramen op slot. Laat de sleutel er niet in zitten. Zorg voor goed hang- en sluitwerk.
2. Laat uw verlichting aan, ook als u er niet bent. Verlichting geeft een bewoonde indruk. Gebruik een tijdschakelaar en vergeet de buitenlamp niet.
3. Doe nooit zomaar open voor onbekenden. Gebruik raam, deurspion, intercom of kierstandhouder. Bij verdachte situaties belt u 112.

Goed afsluiten? Goed omdraaien!

In de regio werkt een aantal erkende PKVW-bedrijven. Zij adviseren over maatregelen om inbraak te voorkomen. Bovendien kunnen deze bedrijven de werkzaamheden uitvoeren. Denk aan het installeren van goed hang- en sluitwerk. Dit jaar wordt slechts 6% BTW berekend op dit soort werk. Een lijst met
erkende bedrijven staat op www.politiekeurmerk.nl/bewoners/pkvw_bedrijf.

Niet thuis? Licht aan!

Inbrekers hebben een hekel aan licht. Als de woning een bewoonde indruk maakt, schrikt dat af.
Als u 's avonds weg bent, laat daarom altijd een lamp aan. Bij lange afwezigheid, zoals bij een vakantie, wordt het gebruik van een tijdschakelaar op een lamp aangeraden.

Kijk goed... voor je opendoet!

Criminelen bellen soms gewoon aan. Ze gebruiken dan een smoesje (babbeltruc) om binnen te komen. Of een handlanger gaat stiekem via de achterdeur naar binnen. Doe daarom nooit zomaar de deur open. Kijk eerst door een raam of deurspion. Sommige woningen hebben een intercom of kierstandhouder.

Alert Drimmelen

Alert Drimmelen is een middel voor veiligheid in de buurt, in aanvulling op de Vliegende Brigades. Bewonersgroepen, gemeente en politie steunen dit initiatief. Om mee te kunnen doen moet je in het bezit zijn van een mobiele telefoon met WhatsApp.

Bij een verdachte situatie belt een deelnemer van Alert Drimmelen eerst de politie via 112 (bij heterdaad) of 0900-8844. Daarna stelt de deelnemer zijn straat of buurtgenoten op de hoogte via de WhatsApp groep. Zo kunnen bewoners elkaar waarschuwen en reageren. Reageren door verdachten in de
gaten te houden en kenmerken van personen of voertuigen te noteren, of op beeld vast te leggen. Reageren kan ook door samen naar buiten te gaan en een gesprek aan te gaan, als dit veilig kan.

Kijk voor het aantal inbraken in onze gemeente op: http://www.politie.nl/misdaad-in-kaart