Slotsymposium landmachtjubileum voor breed publiek

Nieuwsbericht | 05-01-2015 | 13:47

Met een publiek symposium over het menselijk functioneren onder extreme omstandigheden sluit de Koninklijke Landmacht het 200-jarig jubileum af. Donderdag 8 januari vertellen onder anderen `persoon van het jaar' Ronald Kremer van Artsen Zonder Grenzen en Ridder Militaire Willems-Orde majoor Gijs Tuinman hun verhaal. Over het bestrijden van ebola in de hitte van de Afrikaanse zomer en het bestrijden van Taliban in vijandelijk gebied.

Portretfoto (liggend)

Wetenschappers analyseren deze verhalen en presenteren inzichten en innovaties. 200 geinteresseerden hebben een gereserveerde plaats en het symposium is te volgen via een livestream.

Verhalen uit het veld

Het slotsymposium `Grensverleggen is ...logisch' begint met 3 verhalen van mensen uit het veld. Onder welke omstandigheden doen een verpleegkundige hulpverlener, een elite-militair en een bodemonderzoeker hun werk? Wat vraagt dat van een mens en hoe verdraag je dat? Na een analyse van de verhalen presenteren wetenschappers en uitvinders ontwikkelingen en inzichten op het gebied van psychologie, fysiologie en technologie. Astronaut Andre Kuipers verzorgt de dagafsluiting.

Een militair heeft een kind een kleurtje gegeven

Publieke blik

Tijdens het jubileumjaar heeft de landmacht zich ingespannen om het contact met de samenleving aan te halen. Wat op 9 januari 2014 in den Haag startte met tribunes rond een ceremoniele vaandelgroet aan de koning, eindigt donderdag 8 januari 2015 met een publieke blik op de toekomst. Het andere hoogtepunt van het jubileumjaar krijgt dit jaar voortzetting; de alternatief vormgegeven landmachtdagen. Hierbij trokken zoveel mogelijk militairen met hun spullen en verhalen de samenleving in. Dit jaar presenteert de landmacht zich op 12 en 13 mei op openbare plaatsen en scholen door het land.