Egypte breidt bufferzone Gaza uit tot 2 km

in Midden-Oosten, Uncategorized / door Jordy Steijn / op 07/01/2015 om 10:00 / Tags: Egypte, Gaza

Egypte gaat de bufferzone tussen de Sinai en Gaza uitbreiden naar 2 kilometer, zo meldde de Israelische krant Times of Israel dinsdag. Voor de uitbreiding worden honderden familes extra verplaatst uit het gebied. Hun huizen worden gesloopt. De bewoners worden verhuisd naar de plaatsen El-Arish, New Rafah en New Ismailiya, waarbij de laatste twee plaatsen nog gebouwd moeten worden.

De bufferzone is bedoeld om het smokkelen van wapens via tunnels vanuit Gaza aan terroristen in de Sinai te voorkomen. Bovendien verdenkt Egypte Gazaanse Hamasterroristen ervan dat zij leden van de Egyptische zusterorganisatie moslimbroederschap bijstaan bij aanslagen op Egyptische militairen.

De afgelopen dagen was Egypte al begonnen aan de tweede fase van de bufferzone, die van 500 meter werd verbreed naar 1 kilometer. Dat gebied zal nu worden verdubbeld.

Tot het bouwen van een bufferzone met een lengte van 13 kilometer werd eind oktober besloten, na twee dodelijke terreuraanslagen in de Sinai waarbij 31 Egyptische militairen om het leven kwamen.

De uitbreiding van de bufferzones moet het Egyptische leger helpen in de strijd tegen de fundamentalistische terreurgroep Ansar Bayt al-Maqdis, die meerdere terreuraanslagen in de Sinai beging en opeiste. Volgens de Egyptische geheime dienst worden militanten getraind en bewapend door Gazanen. (lees ook dit artikel over aanslagen in Sinai)

Afgelopen november liet Al-Maqdis weten dat het een verbond heeft met Islamitische Staat en dat de aanslagen die zij op het Egyptische leger plegen gerechtvaardigd zijn, omdat `de autoriteiten de kant kiezen van joden en christenen, die de bezetting van het volk van Gaza op hun geweten hebben'.

De meeste van de tunnels die vanuit Gaza lopen zijn inmiddels opgeblazen door het Egyptische leger, maar afgelopen maandag meldden Egyptische media nog dat er een 1.700 meter lange tunnel was ontdekt, die door een jihadistische terreurcel als smokkelroute werd gebruikt.

Met het uitbreiden van de bufferzone hoopt men de moeilijkheidsfactor voor het graven van nieuwe tunnels dusdanig te verhogen, dat terroristen ervan af zullen zien. Op dit moment is de grensovergang bij Rafah de enige route uit Gaza, die niet door Israel wordt gecontroleerd. (lees hier artikel over grensovergang uit Egypte)