Toespraak burgemeester tijdens de bijeenkomst donderdag 8 januari


Tijdens de bijeenkomst op de Markt in Schagen hield burgemeester Marjan van Kampen een toespraak. De hele toespraak kunt u hieronder lezen.

Toespraak op 8 januari 2015 Bijeenkomst vanwege aanslag Charlie Hebdo

Goedenavond allemaal,

Het is goed dat we hier met zoveel mensen zijn. Samen. Met vertegenwoordigers van de pers, politie, jong en oud, gelovig of atheist, vanuit Schagen en omgeving. We zijn diep geraakt en leven mee met de slachtoffers en hun nabestaanden.

Net als u was ik gistermiddag bezig met de hectiek van alledag, toen iemand mij belde en vroeg: "Marjan, weet je wel wat er in de wereld aan de hand is?" Toen ik het journaal zag en die vreselijke beelden, twaalf mensen die door bruut geweld het leven verloren, werd ik ontzettend boos.
Misschien wel net als u.

Dat dit gebeurt in onze samenleving! Dat mensen zo de mond wordt gesnoerd! En de politie, die waakt over onze veiligheid, zo wordt aangevallen. Ik ben burgemeester van Schagen, maar net als u ook Nederlander en ook Europeaan. Dit raakt ons diep. Ik, wij leven ook mee met alle mensen in Parijs,
het is eigenlijk heel dichtbij. Daarom ook: goed dat u allen gehoor geeft aan de oproep om bijeen te komen. Hier. Op hetzelfde tijdstip als in Parijs en vele steden in de wereld.

Ik ben boos.
Om deze aanslag op onze democratische rechten. Dit past niet in onze samenleving. Bij de rechten die we zo met moeite hebben verworven en die de kern vormen van onze beschaving. Deze aanslag is onacceptabel. Laten we een wereldwijd signaal afgeven: dit accepteren wij niet!

We zijn boos en we zijn verdrietig. Om het verlies van journalisten en het verlies van politiemensen. Daarom zijn vanavond ook journalisten en politie-agenten hier aanwezig. Uit respect voor hun collega's, die zijn vermoord terwijl ze hun werk deden: nieuws brengen en waken over onze
veiligheid.

Wat we vooral niet moeten doen, is deze vreselijke daad belonen met angst. Met verdeeldheid. Laten we zeker niet bang worden. Wij zijn en blijven nuchtere West-Friezen.

Maar wat we wel doen, hier vanavond, is hand in hand staan. Wij zijn samen hier om te tonen: dit zijn wij en dit is onze boodschap. Vrijheid van meningsuiting en persvrijheid zijn hoognodig en mogen nooit worden aangetast. Omdat ze ons scherp houden. Omdat ze een begin van verbetering kunnen
betekenen. Je moet kunnen lachen om wat anderen schrijven en tekenen en er over nadenken: je eigen mening kunnen vormen en die van anderen accepteren.

Ons antwoord op het brute geweld van gisteren is onze solidariteit. We zijn hier nu. Laten we ook elkaar vasthouden en scherp houden. Praat met elkaar. Meningen kunnen verschillen, maar dat moeten we juist koesteren. De vrijheid die we met elkaar hebben, is niet vanzelfsprekend. We hebben
deze vrijheid verworven. Het is niet gewoon. Het moet blijvend worden beschermd. Dat gaat het beste als het praktijk blijft voor ons allemaal: dus praat met elkaar.

Als je m bij je hebt: pak een pen of potlood en houd het omhoog: dit is ons antwoord: je moet kunnen zeggen of tekenen wat je denkt of voelt. Dat recht heeft ieder mens.

Dank u dat u hier bij ons wilde zijn. Praat u vooral met elkaar na. Ik wens u een behouden thuiskomst.