Gemeentelijke heffingen/WOZ 2015


Transvaalwijk

Bij circa 55.000 adressen in de gemeente Leeuwarden valt eind januari en eind februari 2015 het aanslagbiljet gemeentelijke heffingen 2015/WOZ-beschikking 2015 op de mat.

Aanslag en WOZ-beschikking eind januari en eind februari 2015

Inwoners en bedrijven in de gemeente Leeuwarden ontvangen eind januari (huurders van woningbouwcorporaties) en eind februari (alle overige belastingplichtigen) een of meer aanslagen gemeentelijke belastingen en heffingen. Hiermee betaalt de gemeente de kosten voor onder andere het ophalen van
huisvuil, het aanleggen en onderhouden van rioleringen en het onderhouden van groen.

Digitale Belastingbalie

Voor informatie over uw aanslag en de WOZ-beschikking kijkt u in de Digitale Belastingbalie van de gemeente Leeuwarden. Op de Digitale Belastingbalie kunt u uw belastinggegevens inzien en zelf uw belastingzaken regelen. Als u gebruik maakt van de Digitale Belastingbalie dan heeft u een
DigiD-code nodig.

U kunt met de Digitale Belastingbalie onder andere:

* uw aanslag bekijken
* uw WOZ-beschikking bekijken
* uw taxatieverslag bekijken en afdrukken
* een bezwaarschrift indienen
* uw betalingshistorie raadplegen
* een kwijtscheldingsformulier aanvragen
* een betalingsregeling aanvragen
* uw automatische incasso regelen
* een hond aan- of afmelden
* de status van de afhandeling van uw aanvragen raadplegen

Wet WOZ

Ieder jaar wordt de waarde van alle woningen en bedrijfspanden in Nederland opnieuw vastgesteld. Deze waarde wordt vastgesteld volgens de Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ). De hoogte van de aanslag van dit jaar is gebaseerd op de waarde per 1 januari 2014.

Waardebepaling

De hoogte van de WOZ-waarde in 2015 kan afwijken van die van 2014. De WOZ-waarde van woningen wordt onder andere afgeleid van verkoopprijzen van vergelijkbare woningen die rond 1 januari 2014 zijn verkocht. Bij die waardebepaling wordt uitgegaan van de vrije verkoopwaarde van de woning.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de waardevaststelling van uw woning? Kijk dan in de informatiefolder (PDF, 3079 kB). Meer informatie over de WOZ-waarde, belastingen en heffingen vindt u op de website van de Waarderingskamer, op de website WOZ-informatiepunt.nl, de digitale belastingbalie, de pagina
belastingen en heffingen en de pagina WOZ-waarde te hoog? De belastingtarieven kunt u raadplegen in de Tabel belastingtarieven.
Meer informatie over de gemeentelijke heffingen of de WOZ-beschikking vindt u in de informatiefolder.

Vragen of informatie

Voor alle vragen of informatie over de aanslag of kwijtschelding kunt u telefonisch contact opnemen met de gemeente Leeuwarden.

WOZ filmpje