Woensdag 7 januari is Villa Moors aangewezen als gemeentelijk monument


Gepubliceerd op: 09 januari 2015

monument

Woensdag 7 januari is Villa Moors aangewezen als gemeentelijk monument.

Cultuurhistorische waarden

De villa is cultuurhistorisch van belang als uitdrukking van de sociaaleconomische ontwikkeling van de kern van Steenbergen aan het einde van de negentiende eeuw. Het object is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woonhuis op stand.

Architectonische waarden

Het gebouw is architectuurhistorisch van waarde als voorbeeld van een statig en rijk geornamenteerd pand in een voor 1895 karakteristieke stijl en materalisering. Detailleringen zoals siermetselwerk in gekleurde strengpers steen, speklagen, hardstenen cordonlijsten en plint zijn karakteristiek
voor de Neorenaissance. Het sierlijke gesneden houtwerk van de kozijnen, de goten, windveren, toppen en pirons is kenmerkend voor de Chaletstijl. Het object i s eveneens van belang als onderdeel uit het oeuvre van de architect C.P. van Genk.

Stedenbouwkundige waarden

Ook is het pand van stedenbouwkundige betekenis vanwege de ligging aan de rand van de oude kern van Steenbergen, nog binnen de vestingwerken. Het perceel kent een lange bebouwingsgeschiedenis. Het object is voorts van grote beeldbepalende betekenis voor het aanzien van zijn omgeving.

Ook al zijn er in de loop van de jaren de nodige aanpassingen gedaan, is de villa in hoofdvorm behouden gebleven.

Vanwege de stijl , de rijkdom van de bouw en omdat het een onderdeel van een voormalig boerderij complex betref t is sprake van zeldzaamheid op regionaal niveau. En daarom hebben wij het pand aangewezen als gemeentelijk monument.