Grensverleggende finale landmachtjubileum

Nieuwsbericht | 09-01-2015 | 12:12

Nooit, maar dan ook nooit opgeven. Zelfs niet onder de meest extreme omstandigheden en wanneer alles tegen lijkt te zitten. "Angst is dan een slechte raadgever", vertelde Ridder Militaire Willems-Orde majoor Gijs Tuinman gisteren aan de bezoekers van het symposium `Grensverleggen ... is logisch'. De bijeenkomst op de legerplaats Stroe vormde het officiele einde van het 200-jarig jubileum van de Koninklijke Landmacht.

Bedrijven presenteren op een `marktplein' hun laatste technologische hoogstandjes die werken in extreme omstandigheden makkelijker maken.

Volgens Tuinman is een goede mix tussen geest, lichaam en technologie essentieel voor succes. Dit geldt niet alleen voor militairen. Aanwezigen konden ook leren van andere beroepsgroepen die de grenzen opzoeken. Zoals het verhaal van Ronald Kremer van Artsen zonder Grenzen die in West-Afrika meehielp het besmettelijke Ebolavirus te bestrijden. "Je wilt alles voor een patient doen, maar wordt continu geconfronteerd met tekortkomingen", zei Kremer. "We werken daar immers niet met de middelen die we hier in Nederland hebben."

-45 graden

Een andere `grensverlegger' was Eddie Siemerink. Als manager geofysische operaties voor Shell struint hij onherbergzame streken af op zoek naar grondstoffen. Van de tropen tot -45 graden Celsius in Siberie, hij heeft er gewerkt. "Eigenlijk is een ding het allerbelangrijkst; hoe krijg ik iedereen hier levend uit?" Een gedegen voorbereiding is daarbij onmisbaar, vertelde Siemerink.

De dagvoorzitter van het symposium in gesprek met 6 sprekers, onder wie de nieuwe Ridder Militaire Willemsorde Gijs Tuinman.

Hoogstandjes

Diverse bedrijven presenteerden op een `marktplein' hun laatste technologische hoogstandjes die werken in extreme omstandigheden makkelijker maken. Ook vertelden wetenschappers over diverse onderzoeken zoals de mentale veerkracht van militairen, de inzet van robots en de grenzen van het menselijk lichaam.

Traktatie

Luitenant-generaal Mart de Kruif overhandigde tijdens het symposium een cheque van 19.900 euro aan het Jeugdsportfonds. "Want wie jarig is, trakteert", zei de Commandant Landstrijdkrachten met verwijzing naar de 200-jarig jubileum. Van dit geld kunnen 80 kinderen, van wie de ouders niet genoeg geld hebben, lid worden van een sportclub.