Honderden terroristen Hamas lopen over naar IS

in Israel / door Jordy Steijn / op 09/01/2015 om 14:43

Uit een rapport van de Israelische geheime dienst, Shin Bet, blijkt dat honderden terroristen van de 'gematigde' Palestijnse terreurgroepering Hamas overlopen naar de radicalere Islamitische Staat. Dat meldde de Israelische krant Arutz 7 afgelopen donderdag. De geheime dienst ontdekte dit tijdens een onderzoek naar IS in Israel, dat in november werd gestart na het oprollen van een IS-cel in Hebron. De overlopers zouden met IS een oorlog willen beginnen tegen Israel en de Palestijnse Autoriteit.

Volgens een woordvoerder van de Shin Bet lopen de terroristen over, omdat 'ze moe zijn van de beeldvorming over Hamas als gematigd en niet agressief en extremistisch genoeg tegen Israel. Bovendien zou Hamas zich in tegenstelling tot IS niet vastleggen op het instellen van de streng islamitische sharia-wetgeving. Dat is de behoefte bij een deel van de Hamas-leden en dat is het vacuuem waar IS inspringt.'

Rekrutering via Facebook

Uit het onderzoek van de Shin Bet bleek dat de rekrutering van nieuwe IS-leden in Israel vooral via Facebook loopt. Bij ondervraging van de leider van de IS-cel uit Hebron, Ahmed Wadah Salah Shehada, bleek dat hij een jaar eerder via de Facebook-pagina's van Al-Nusra Front- en IS-activisten contact zocht met de intentie om zich aan te sluiten en met hen in Syrie tegen Assad te vechten. Op de pagina's werden ook mensen actief geronseld door middel van extremistische propaganda en indoctrinatie.

Na verschillende gesprekken met de activisten werd besloten dat hij niet naar Syrie moest gaan, maar samen met vrienden een terreurcel in Hebron moest vestigen. Het doel was om aanslagen tegen het Israelische leger (IDF) en de Palestijnse Autoriteit te plegen. Uiteindelijk heeft de terreurcel een mislukte aanslag tegen een IDF-soldaat op zijn naam staan, voordat die in november werd opgerold.

IS in Israel

Sinds afgelopen oktober heeft de geheime dienst de aansluiting van 30 Arabische Israeli's bij IS gerapporteerd. Afgelopen zomer, gedurende Operatie Protective Edge, deed IS al actief mee vanuit Gaza in de strijd tegen Israel. Daarover liet IDF-commandant Itai Virov in een interview afgelopen zondag met Channel 10 weten dat Hamas deze zomer zijn machtsoverwicht in Gaza verloor door de actie van Israel. Volgens Itai Virov staat IS klaar om het machtsvacuuem op te vullen. Virov hoopt dat Hamas niet geheel onttroond wordt in Gaza: 'Hoewel deze vijand zeer wreed is, is het alternatief nog veel erger. Daardoor zou de situatie in Gaza nog veel complexer en explosiever worden.'

Afgelopen oktober claimde IS een aanslag op het Frans Cultureel Centrum in Gaza en in november werd zoals eerder gezegd een IS-cel in Hebron op de Westbank opgerold. Ondertussen zet de Israelische geheime dienst cyber-eenheden in, die 24/7 werken aan het lokaliseren van nieuwe IS-cellen, zodat die kunnen worden uitgeschakeld voordat ze een terreuraanslag tegen een Israelisch doelwit kunnen plegen.