Inleveren hard plastic bij afvalbrengpunt


vrijdag 9 januari 2015

Op het afvalbrengpunt in 2e Exloermond kunt u al een aantal jaren kunststof verpakkingsmateriaal apart inleveren in de Plastic Heroes-zakken.

Logo gemeente Borger-Odoorn Klik om te vergroten

Voorwerpen van hard plastic mogen daar niet bij, maar kunt u voortaan wel gratis aanbieden op het afvalbrengpunt in de nieuwe container `Hard plastic'.

Wat is hard plastic?
Onder hard plastic verstaan we plastic gebruiksproducten als tuinstoelen, tuintafels, emmers, plastic kratten, kledinghangers, kunststof kozijnen, lamellen, PVC-buizen en kinderspeelgoed. Zolang het niet al te vervuild is (met voedselresten, vloeistoffen of bijvoorbeeld hout/touw/metaal/zand)
en niet van polyester (zoals badkuipen) mag u het inleveren in de container voor hard plastic.

Wat gebeurt er met ingeleverd hard plastic?
Tot voor kort moest het hard plastic meestal in de grijze afvalbak of bij het grof restafval, waarna het verbrand werd. Bij dat laatste werd wel energie teruggewonnen, maar toch bleef het zonde om zo'n bruikbaar product als kunststof in de oven te gooien. Voortaan wordt het ingezamelde harde
plastic dan ook gescheiden verwerkt tot nieuwe producten. PVC wordt weer als PVC toegepast, bijvoorbeeld als tussenlaag in raamkozijnen. Een tuinstoel kan worden verwerkt tot een nieuwe tuinstoel en van andere soorten worden bijvoorbeeld afvalcontainers gemaakt.

Goedkoper
Met elke kilo hard plastic die op deze nieuwe manier wordt ingezameld voorkomen we de uitstoot van 1,06 kilo CO2 door verbranding. Bovendien wordt kostbare grondstof niet vernietigd en hoeft het niet opnieuw gewonnen te worden. En het is ook goed voor onze portemonnee, want de prijs voor het
afvoeren en verwerken van hard plastic is lager dan voor restafval. Kortom: reden genoeg om hard plastic afval apart te houden en naar het afvalbrengpunt te brengen.







Nieuwsberichten