De PAS ter inzage

10 januari 2015 - Ruimte voor economische ontwikkelingen, sterkere natuur en minder stikstof. Dat zijn de doelen van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) waarin overheden, natuurorganisaties en ondernemers samenwerken. Van 10 januari 2015 tot en met 20 februari 2015 ligt het ontwerp Programma Aanpak Stikstof ter inzage en kunt u uw mening geven. In elke provincie wordt daarnaast een informatieavond gehouden.

Meer informatie over de terinzagelegging van het ontwerp Programma Aanpak Stikstof alsmede de betreffende documenten vindt u op de website PAS.Natura2000.nl. Hier kunt u zich ook aanmelden voor de bijeenkomsten in de provincies. Hoofddoel van de informatieavond is om u te informeren over het systeem van de PAS, het Programma en de gebiedsanalyses. Op de avonden is het niet mogelijk om op individuele vergunningen voor specifieke activiteiten in te gaan. Daarnaast ontvangt u informatie over de wijze waarop u, op een later moment, kunt inspreken op het ontwerp.

IPO

Het IPO heeft zich afgelopen jaar sterk gemaakt voor spoedige afronding van het PAS-programma. De ter inzage legging is daarbij een belangrijke stap. Het IPO hoopt dat na de inspraak vaststelling van het programma in het voorjaar van 2015 zal geschieden, waarna vergunningverlening op basis van dit programma mogelijk is.

Natuur en economie in evenwicht In een dichtbevolkt land als Nederland is het een uitdaging om een evenwicht te vinden tussen veerkrachtige natuur en gezonde economie. Het Rijk en provincies geven ruimte aan ondernemers, omdat ze belangrijk zijn voor onze economie. Tegelijkertijd moeten economische activiteiten passen binnen de draagkracht van de natuur, want economie en natuur hebben elkaar nodig.

Al jaren is er in Natura 2000-gebieden een overschot aan stikstof (ammoniak en stikstofoxiden). Dit is schadelijk voor de natuur. Het belemmert ook vergunningverlening voor economische activiteiten. Daarom hebben het Rijk en de provincies het initiatief genomen om deze stikstofproblemen aan te pakken. In de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) werken overheden en maatschappelijke partners samen om de stikstofuitstoot te verminderen en daarmee ook economische ontwikkelingen mogelijk te maken.

Rijk, provincies en natuurorganisaties nemen maatregelen om de natuur te herstellen, door bijvoorbeeld stikstofrijke grondlagen te verwijderen. Agrarische ondernemers nemen maatregelen in hun bedrijfsvoering, zoals mest aanwenden met weinig stikstofverliezen en het gebruik van aangepast voer. Door deze combinatie van maatregelen ontstaat er ruimte voor nieuwe economische activiteiten.