Rijkswaterstaat neemt maatregelen in verband met verhoogde waterstanden

Hollandsche IJsselkering gaat zaterdag dicht

10-01-2015 | Rijkswaterstaat Verkeer- en Watermanagement | persbericht

De stormachtige wind met zeer zware windstoten waar Nederland zaterdag mee te maken heeft, zorgt voor verhoogde waterstanden langs de kust.

Rijkswaterstaat neemt daarom maatregelen en informeert waterschappen en andere belanghebbenden. De verhoogde waterstanden komen enkele keren per jaar voor. De waterveiligheid is niet in het geding.

Zaterdagmiddag (10 januari) rond 17.00 uur gaat in Zuid-Holland de Hollandsche IJsselkering (tussen Capelle a/d IJssel en Krimpen a/d IJssel) dicht. Naar verwachting gaat die zondag (11 januari) aan het eind van de ochtend weer open. Sluiting van deze kering komt enkele keren per jaar voor en leidt tot vertraging voor de scheepvaart.

Rijkswaterstaat verwacht zaterdag en zondag langs vrijwel de gehele kust verhoogde waterstanden: van Hoek van Holland tot Delfzijl. In het noordelijk kustgebied worden de hoogste standen in de nacht van zaterdag op zondag verwacht.

Rijkswaterstaat informeert met behulp van waarschuwings- en alarmeringsberichten belanghebbenden, zoals waterschappen, hoogheemraadschappen en veiligheidsregio's, over de waterstanden. Zo kunnen deze instanties tijdig maatregelen voorbereiden, zoals het sluiten van waterkeringen, het ontruimen van kades en het sluiten van dijkdoorgangen.

Vanuit het Watermanagementcentrum Nederland houdt Rijkswaterstaat in samenwerking met het KNMI en de waterschappen de waterstanden langs de kust en op de grote meren en rivieren continu en nauwlettend in de gaten.