TK Reactie op bericht Steden drukken gereguleerde wietteelt door

Download "TK Reactie op bericht Steden drukken gereguleerde wietteelt door"

PDF document | 1 pagina | 83 kB

Kamerstuk | 09-01-2015

Datum 9 januari 2015 Onderwerp reactie op bericht 'Steden drukken gereguleerde wietteelt door'

Tijdens de Regeling van Werkzaamheden op 16 december 2014 heeft de Kamer mij verzocht om een reactie op het bericht ‘Steden drukken gereguleerde wietteelt door’ (Volkskrant 16 december 2014). Daarbij heeft de Kamer verzocht in de brief specifiek aandacht te besteden aan de vraag welke wettelijke middelen ik zal aanwenden. Met deze brief voldoe ik aan beide verzoeken.

In het bericht van de Volkskrant wordt alleen gesproken over plannen en onderzoeken naar het reguleren van wietteelt. Niet komt naar voren dat gemeenten ook daadwerkelijk wiet zullen gaan kweken of de teelt nu actief zullen faciliteren. Het kweken van wiet zou in strijd zijn met artikel 3 van de Opiumwet. Voorbereidingshandelingen voor wietteelt zijn strafbaar gesteld in het nieuwe artikel 11a van de Opiumwet, dat 1 maart aanstaande in werking zal treden. Bovendien heeft een aantal gemeenten aangegeven slechts mee te willen werken aan het daadwerkelijk kweken van wiet wanneer dit binnen de wettelijke mogelijkheden valt.

Mocht er toch overgegaan worden tot het kweken van cannabis voor de recreatieve gebruikersmarkt dan blijft het beleid ongewijzigd. Indien er sprake is van strafbare feiten, ga ik er van uit dat het OM in voorkomende gevallen tot vervolging over gaat. De Minister van Veiligheid en Justitie, I.W. Opstelten

Vragen? Bel Informatie Rijksoverheid: 1400

Verantwoordelijk ministerie

* Ministerie van Veiligheid en Justitie