Hond van het jaar verkiezing 2014 "de beste van Nederland"

Net als in voorgaande jaren, belooft de Hond van het Jaar show 2014 weer een prachtig hondenfestijn te worden. Niet verwonderlijk, want bezoekers zien de TOP van de Nederlandse honden voorbijkomen. Niet alleen qua schoonheid, maar zeker ook voor wat gezondheid en vitaliteit betreft. De fokkers en eigenaren van deze tophonden hebben er immers alles aan gedaan om hun honden zo goed mogelijk voor de dag te laten komen. Als het om zorgvuldig fokken, opvoeden en verzorgen gaat, is bij hen het beste vaak niet goed genoeg. De Raad van Beheer (de koepel organisatie in Nederland) neemt de organisatie van deze show op zich.

Nederlands tintje

De Hond van het Jaar Show heeft altijd een extra 'Nederlands tintje'. Behalve dat de eigenaren van de honden allemaal uit Nederland (moeten) komen, is dat ook het geval bij de keurmeesters. Niet alleen rasgroepen, ook de veteranen en de Nederlandse rassen worden gekeurd.

De Hond van het Jaar Show kent geen open inschrijving. Alle aanwezige honden zijn in 2014 op shows en/of Kampioenschapsclubmatches in Nederland gekwalificeerd wat heeft geresulteerd in maar liefst 266 inschrijvingen.

Ook tijdens de Hond van het Jaar Show is het welzijn van honden van het grootste belang. Voor alle keurmeesters, exposanten fokkers en bezoekers moeten het welzijn van de hond prioriteit nummer 1 zijn! De keurmeesters zijn geinstrueerd - d.m.v. de Rasspecifieke instructies en de Basisverklaring voor exterieurkeurmeesters - er op te letten dat honden geschikt moeten zijn voor hun oorspronkelijke taak. Bepalend in dit document is dat honden die gekeurd worden, honden zijn zonder "overdrijving". Ook is in dit document veel aandacht voor de bouw, het gebit, de ogen, de huid, overgewicht, temperament en gedrag, overvloedige beharing en verzorging.

De overdrijvingen die vroeger voorkwamen bij sommige rassen, zijn anno 2014 niet meer gewenst bij de keuringen van deze rassen. De huidige inzichten zowel vanuit de fokkerij als ook vanuit de ondersteuning door de veterinaire beroepsgroep maken het mogelijk om op een verantwoorde wijze hondententoonstellingen en keuringen te laten plaats vinden.

U zult tijdens de keuringen op het podium zien dat de meest vitale honden zonder overdrijvingen de uiteindelijke winnaars zullen zijn. Gezondheid en welzijn zijn leidend in het beleid van de Raad van Beheer en daarmee in alle activiteiten die plaats vinden onder auspicien van de Raad van Beheer.

Tijdens het evenement zal ook het honden welzijn team van de Raad van Beheer actief zijn. Dit team heeft als opdracht om er op toe te zien dat het hondenwelzijn op geen enkel moment in het gedrang komt.

IN HET KORT:

Datum: zondag 11 januari 2015 2014

Locatie: 'De Flint', Coninckstraat 60, Amersfoort

Aanvang keuringen: 12.00 uur

Route: www.deflint.nl/algemeen/bereikbaarheid

Parkeren: op het plein of in de parkeergarage

Entree: Euro 7,50

Op zondag 11 januari is 'De Flint' in Amersfoort dus weer het toneel van bedrijvigheid en zal er een sfeer van verwachting hangen. Wie gaat er dit jaar met de eer strijken?

Wij kijken uit naar een mooi evenement en nog mooiere honden.

Tot ziens op 11 januari 2015.