Hulpvaardig, plichtsgetrouw en gastvrij


SITTARD, 20150113 -- Tijdens de oetruipingsaovend is Willy Derrez door stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd benoemd tot Ridder in de Orde van De Pappegey. Deze onderscheiding wordt toegekend aan een persoon die veel voor de Sittardse (vastelaoves-)cultuur betekent. Willy is de 14e vrouwelijke Ridder van de 142 die sinds 1898 benoemd zijn.

Hulpvaardig

In zijn laatste officiële daad roemde scheidend Vorst Marot Harrie I haar hulpvaardigheid, plichtsgetrouw handelen en gastvrijheid. Hij onderstreepte dat iedereen maar half weet wat Willy allemaal doet en gedaan heeft voor de Zittesje vastelaovend. Waar mensen haar vooral van kennen, is de Marottewinkel en de verkoop van merchandise bij zittingen. Ze is als eerste aanwezig en gaat altijd als laatste.

De laureaat is sinds de oprichting van de Marottewinkel (2003) hiervoor actief. In haar eentje vult ze een groot deel van het bezettingsschema in. Tientallen keren per seizoen is ze present. Altijd op tijd, altijd keurig netjes en werkend volgens haar eigen systeem. Verder ondersteunt ze bij de distributie van posters van de Marotteprins of ander drukwerk door heel Sittard. Ze fungeert als aanspreekpunt voor mensen van bejaardenhuizen en Oos Zittesj Hoes, voor informatie, cd’s, Pappegeys, etc. Hoewel ze door haar gezondheid soms niet alles kan, doet niemand ooit tevergeefs een beroep op Willy. Ze biedt haar hulp ook duidelijk aan. Haar kennis en ervaring deelt ze met veel plezier met jongere generaties.

Evaluatie

Voor de Bielemen van De Marotte, waar haar broer Sjra voorzitter van is, regelt de gepensioneerde tandartsassistente talloze zaken. Dat varieert minimaal van telefoon en internet, tot planning, klankborden, evalueren en eten koken. Bij het jaarlijkse galaprinsenbal ter ere van de regerende stadsprins, fungeert Willy al 15 jaar als gastvrouw. Na afloop reikt ze aan de bezoekers een presentje uit. De informatie die ze ontvangt van de gasten, vormt de basis voor een gedegen evaluatie, die ze trouw aan de organisatie terugkoppelt. Dat doet ze trouwens met alle informatie die ze krijgt van carnavalsvierders. Dikwijls mailt ze die diep in de nacht, zodat een dag echt afgerond is.

Willy is verder actief in de cliëntenraad van ‘de Baenje’, was 13 jaar secretaris van en organisator van activiteiten bij het Katholieke Vrouwengilde Sittard, helpt ze (bejaarde) medemensen en assisteert ze bij de gastenontvangst tijdens ’t Kanón van ’t Balkón. En als één ding zeker is, is dat De Marotte weet dat deze lijst nooit compleet is. Want Willy werkt liever achter de schermen!





Stadscarnavalsvereniging de Marotte Zitterd