Gemeenteraad Haren kiest voor samenvoeging met Tynaarlo


RSS

In de vergadering van 12 januari jl. heeft de gemeenteraad van Haren ingestemd met het verkennen van een herindeling met de gemeente Tynaarlo. Het college van B&W had dit bij besluit van 15 december jl. voorgesteld aan de gemeenteraad. Met dit besluit wordt het voorlopige besluit om her in te
delen met de gemeenten Groningen en Ten Boer van 25 november 2013 ingetrokken.

De gemeenteraad kiest voor samenvoeging met de gemeente Tynaarlo op basis van de volgende argumenten:

* De gemeenten Tynaarlo en Haren hebben samen een optimale omvang voor hetvormen van een nieuwe, moderne, duurzame en innovatieve gemeente.
* Samen hebben zij de optimale schaalgrootte voor behoud en ontwikkeling van het groene karakter, kunnen korte lijnen tussen inwoners, bestuurders en ambtenaren gegarandeerd worden en kunnen zij een grote toegevoegde waarde leveren in de Regio Groningen-Assen.
* Er lijkt groot draagvlak te zijn in Haren voor samenvoeging met Tynaarlo, omdat het vergelijkbare gemeenten zijn.
* De nieuw te vormen gemeente is onderdeel van de groene long van de Regiovisie Groningen-Assen: de schakelfunctie tussen stad en platteland.
* Samen met Tynaarlo kan Haren de kwetsbaarheid van de ambtelijke organisatie oplossen.
* Een gemeente van rond de 50.000 inwoners is robuust genoeg om te profiteren van schaalvoordelen en klein genoeg om op een menselijke maat te blijven organiseren en te werken.
* Tynaarlo en Haren hebben dezelfde uitdagingen in het sociaal domein. De onzekerheid over toekomstige ontwikkelingen kan gezamenlijk gedragen worden.

Het vervolgproces

Allereerst dient het besluit van de Harense gemeenteraad formeel kenbaar gemaakt te worden aan de gemeente Tynaarlo en de colleges van Gedeputeerde Staten van Groningen en Drenthe. Samen met deze partijen zal vervolgens de verkenning vorm gegeven moeten worden. De overschrijding van de
provinciegrens hoeft hierbij geen belemmering te zijn. Zowel de provincie Groningen als het ministerie van Binnenlandse Zaken bieden hiertoe ruimte, respectievelijk in het provinciaal beleidskader en de Wet Arhi.

Meer informatie

Het besluit volgt na een intensief proces van dialoog en communicatie met de inwoners van Haren. Het overzicht van alle activiteiten, rapporten en onderzoeken om tot dit besluit te komen, vindt u op www.raadsnetharen.nl. Meer informatie over de Wet Arhi is onder andere terug te vinden op
www.rijksoverheid.nl.