Wegwijzer clienten GGZ/beschermd wonen beschikbaar voor gemeenten


* Nieuws

14/01/2015 - 11:42

De toegang tot beschermd wonen is (tijdelijk) de verantwoordelijkheid van 43 centrumgemeenten. Regiogemeenten en centrumgemeenten maken onderling afspraken over de toegang tot beschermd wonen.

Onderstaande wegwijzer is nu beschikbaar voor gemeenten als hulpmiddel om te bepalen of er sprake is van psychische problematiek en zo ja of dan beschermd wonen een juiste vorm van ondersteuning is. De wegwijzer is gericht op professionals die clienten met psychische problemen toeleiden naar
het juiste ondersteuningsaanbod binnen de Wmo. Bovendien geeft het zicht op noodzakelijke randvoorwaarden voor ambulante begeleiding bij zelfstandig wonen voor deze GGZ-doelgroep.

De wegwijzer is een prototype. Gemeenten worden uitgenodigd om reacties te geven op de bruikbaarheid van het instrument. Het instrument kan pas worden vastgesteld als het goed is gevalideerd. We verwachten dat dit in april het geval zal zijn. Gemeenten die daaraan mee willen doen kunnen
begeleiding krijgen van de organisaties die dit instrument ontwikkelen (AEF en Phrenos). Zij kunnen zich daarvoor aanmelden bij Anja Richt van de VNG (anja.richt@vng.nl).

Meer informatie:

* Wegwijzer naar ondersteuning Wmo voor mensen met psychische problemen/aandoeningen

invoeringwmo.nl