Resultaten 100% verkeerscontrole


Laatste update: 16-01-2015 | 20:38

Krimpenerwaard, Krimpen aan de Lek - De politie heeft vrijdag 16 januari samen met een aantal partners een zogenoemde 100% verkeerscontrole gehouden in de gemeente Krimpenerwaard. De verkeerscontrole heeft onder meer tot doel de verkeersveiligheid te vergroten en overlast door criminele
activiteiten terug te dringen. Niet zelden stuit de politie tijdens dergelijke controles op automobilisten die nog openstaande boetes hebben.

De controle werd uitgevoerd samen met de RDW en Belastingdienst. Er werd gebruik gemaakt van drie ANPR-voertuigen. Twee ANPR-voertuigen stonden opgesteld op de N210 en de derde op de controleplaats, de parkeerplaats bij de surfplas in Krimpen aan de Lek. De controle begon om 13.30 uur en
eindigde om 19:15 uur.

ANPR

De politie maakt steeds meer gebruik van technische hulpmiddelen om de criminaliteit te bestrijden. Een van die technische hulpmiddelen is het gebruik van de Automatic Number Plate Recognition (ANPR). Door het gebruik van de ANPR wordt de pakkans van criminelen en overtreders vergroot.

Hoe werkt het
Een auto wordt langs de weg gezet en scant met een camera de kentekens van passerend verkeer. De camera is gekoppeld aan een computersysteem waarin bestanden van bijvoorbeeld politie, gemeente of belastingsdienst zijn opgeslagen. De kentekens die passeren worden vergeleken met de kentekens in
de bestanden. Stel dat een auto als gestolen geregistreerd staat in het systeem, en de auto rijdt voorbij, dan geeft de ANPR een `hit'. De auto wordt aan de kant gezet en de bestuurder en auto gecontroleerd.

De ANPR wagens scanden in totaal ruim 4800 voertuigen. Uiteindelijk zijn hiervan 72 voertuigen uitgebreid gecontroleerd op basis van deze ANPR hits en op eigen waarneming.

Kwaard

Belastingdienst

De Belastingdienst heeft EUR 5566,00 ter plaatse geind wegens openstaande belastingschulden. Zeven voertuigen zijn in beslaggenomen, waarvan er drie direct zijn afgevoerd.

Processen verbaal politie

Er zijn door de politie 20 processen verbaal uitgeschreven voor technische verkeerszaken zoals gladde banden, het ontbreken van markeringsborden en lekke uitlaten. Daarnaast werden twee mensen bekeurd voor het rijden zonder rijbewijs op een bromfiets.

Door de RDW is scherp gelet op de technische staat van voertuigen. Er werd onder andere gelet op de staat van de banden, het uitlaatgeluid. Een voertuig heeft een WOK-signaal (Wachten Op Keuring) gekregen in verband met een technisch gebrek.