Persconferentie Rutte na ministerraad

Nieuwsbericht | 16-01-2015

De ontwikkelingen in Belgie bevestigen eens te meer dat wij ook in Nederland rekening moeten houden met aanslagen. Dat zei minister-president Rutte na afloop van de ministerraad.

Minister-president Rutte reageert daarmee op de grootscheepse antiterreuractie in Belgie. Dat was een ingreep om te voorkomen dat teruggekeerde Syriegangers aanslagen zouden plegen.

Nederland heeft op dit moment het dreigingsniveau `substantieel', het een na hoogste niveau. Het actieplan Jihadisme ligt voor behandeling in de Kamer. Het kabinet werkt hard om ook de overige voorstellen zo snel mogelijk aan te bieden aan de Kamer. `Het debat van afgelopen woensdag maakte duidelijk dat we allemaal, kabinet en kamer, de urgentie voelen hierover snel in debat te gaan.'

World Economic Forum in Davos

Minister-president Rutte, ministers Dijsselbloem, Schippers en Ploumen zijn volgende week aanwezig bij het World Economic Forum in Davos. `Nederland heeft de wereld veel te bieden. We hebben een open economie en in het buitenland liggen voor ons grote kansen', aldus Rutte.