Pal voor gebruikers luchthaven, tegen geldverspilling door optuigen overbodige diensten

Door Herman Pieper op 16 jan 2015

Passagiersvliegtuigen doen de luchthaven Twente niet meer aan, en ook de straaljagers van de luchtmacht zijn verdwenen, maar toch wordt er door verschillende organisaties nog volop gevlogen. Zij kregen van de provincie de toezegging dat ze dat zouden mogen blijven doen. Nu de ontwikkeling van het terrein op gang komt, moet het provinciebestuur die belofte gestand doen, vindt VVD-Statenlid Herman Pieper, die zich al jaren hard maakt voor de huidige gebruikers. Hij stuurde een brandbrief naar Gedeputeerde Staten (GS), waarin hij ook vraagtekens zet bij het optuigen van een havendienst.

In de brief wijst Pieper erop dat een aantal organisaties binnen enkele weken moet verhuizen naar een nieuwe locatie op het terrein, maar dat nog steeds niet duidelijk is hoe dat in zijn werk zal gaan en op welke compenserende maatregelen en vergoeding van onkosten ze kunnen rekenen.

Hij eist namens de VVD-fractie dat GS optreedt: `Allerlei opmerkingen over juridisch dan welk moreel verantwoordelijk zijn of voelen ten spijt, u levert niet. Daarnaast is mijn fractie onaangenaam verrast dat er gewerkt wordt aan de opzet van een havendienst. Dat houdt in dat er een ambtelijke organisatie opgezet wordt die het vliegverkeer gaat regelen. De opzet van de Commissie van Wijzen was bouwen aan werkgelegenheid door het bedrijfsleven. Daar lijkt mij hier geen sprake van. De werkzaamheden die een havendienst gaat uitvoeren zijn de afgelopen zeven jaren door de gebruikers zelf uitgevoerd. Een dergelijke dienst optuigen is verspilling. Om het kort te houden: mijn fractie verwacht op zeer korte termijn duidelijkheid voor de gebruikers en geen geldverspilling door het optuigen van overbodige diensten.'