Yayoi Kusama, Rubens en Tank Man inspireren muzikanten

16 januari 2015
Onder meer de Spiegelkamer van Yayoi Kusama, Tank Man van Fernando Sanchez Castillo en Aanbidding der Koningen van Peter Paul Rubens inspireerden de zeven finalisten van Art Rocks tot het schrijven van nieuwe muziek.

Op vrijdag 16 januari, tijdens het grootste showcasefestival van Europa, voeren zij deze nummers uit op bijzondere plekken in het Groninger Museum. De muziek varieert van hiphop tot singer/songwriters en van pop tot rock. Bezoekers kunnen daarnaast genieten van gastoptredens van Art Rocks-ambassadeurs Eefje de Visser en Akwasi en de winnaar van Art Rocks 2012: Try Acrobatics.

Maar liefst 165 artiesten en bands lieten zich inspireren door een kunstwerk en stuurden een zelfgeschreven nummer in voor Art Rocks. De beste dertig acts daarvan werden door een vakkundige jury en publieksstemmen geselecteerd voor de halve finales in Museum Boijmans Van Beuningen, Centraal Museum Utrecht en het Groninger Museum. Daar traden de artiesten op naast `hun' kunstwerk. Directeur Sjarel Ex van Museum Boijmans Van Beuningen: "Het combineren van twee disciplines - muziek en beeldende kunst - maakt het heel spannend. Veel van de schilders hebben zelf ook altijd met muziek gewerkt." Het publiek genoot van de intieme optredens tussen schilderijen, sculpturen en kunstinstallaties. Uit deze spannende museumrondes wonnen per museum twee acts een plek in de finale. Een zevende act kreeg een finaleticket door publieksstemmen. Op vrijdag 16 januari strijden de zeven finalisten om de hoofdprijs van EUR 1000.

Finalisten Art Rocks

Christel Meijer, Insayno & Rass Motivated, Anne, Bird in a Glasshouse, To Twelve, Saskia Schalekamp, Ekio & Yesper (publieksfavoriet). Bekijk alle inzendingen op artrocks.nl/finalisten.

Over Art Rocks

In 2012 ontwikkelde Museum Boijmans Van Beuningen een eerste, succesvolle editie van Art Rocks, mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij. Jong en oud bezochten de muzikale events en masterclasses van onder andere Giovanca en Typhoon. Winnaar van Art Rocks 2012 was Try Acrobatics. Voor deze nieuwe editie heeft Museum Boijmans Van Beuningen het Groninger Museum en Centraal Museum Utrecht uitgenodigd om aan te sluiten. En net als in 2012 is De Grote Prijs van Nederland partner van dit project. Art Rocks wordt mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie, de BankGiro Loterij, Janivo Stichting en NORMA.

Praktische informatie\\015

Datum/tijd: 16 januari 2015, 18:00-20:50 uur (deuren open om 17:30 uur).

Locatie: Groninger Museum (Museumeiland 1, Groningen)\\015

Tickets: gratis entree met Eurosonic / Noorderslag polsbandje. Overige bezoekers: tickets (EUR 5) verkrijgbaar aan de deur.

Sfeerverslagen

Bekijk de drie sfeerverslagen van de voorrondes in Rotterdam, Utrecht en Groningen.