Kleinste stad van Nederland nu in iedere provincie vertegenwoordigd

Madurodam benoemt 12 ambassadeurs

Madurodam en ProDemos kondigen vandaag een gezamenlijk nationaal offensief aan om kinderen de waarde en werking van democratie te leren. Sinds de oprichting in 1952 zijn kinderen de baas in Madurodam. De kleinste stad van Nederland wordt bestuurd door een gekozen College van Burgemeester en Wethouders. Na 63 jaar succesvol Madurodam te hebben bestuurd is het nu tijd om ook in andere steden (en dorpen) in Nederland kinderen de touwtjes in handen te geven. 12 kinderen uit heel Nederland gaan als Madurodambassadeur invloed in hun eigen woonplaats krijgen.

In samenwerking met ProDemos heeft Madurodam de afgelopen maanden in 12 provincies Kindergemeenteraden georganiseerd voor leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool. De Kindergemeenteraad is uitgevoerd in de volgende gemeenten: Wierden, Moerdijk, Hoorn, Middelburg, Gouda, Weststellingwerf, Brunssum, Zeewolde, Stichtse Vecht, Zevenaar, Aa en Hunze en Groningen. In totaal hebben er bijna 400 kinderen deelgenomen aan deze Kindergemeenteraden.

Na het volgen van een uitgebreid lesprogramma in de klas namen de leerlingen voor een dag plaats op de stoel van een gemeenteraadslid. De kinderen droegen projecten voor die zij in de weken voorafgaand aan de raadsvergadering in hun klas hebben bedacht en voorbereid. Tijdens de afsluitende vergadering namen de kinderen zelf een politiek besluit over de plannen. Het plan dat de meerderheid van alle stemmen kreeg, wordt de komende maanden door de betrokken gemeentes uitgevoerd. Madurodam stelt voor de realisatie Euro2.000 per project beschikbaar.

12 Madurodambassadeurs

Elke klas heeft een eigen 'Madurodambassadeur' aangewezen die hun provincie vertegenwoordigt in Madurodam en Madurodam in hun provincie. Naast de realisatie van het winnende kinderproject wordt in elke provincie een goed doel door de kinderen gekozen dat door Madurodam gesteund gaat worden. De Kindergemeenteraden, de realisatie van de 12 winnende kinderprojecten en de 12 goede doelen die de gemeentes voordragen worden door Madurodam gefinancierd.

Steen in de vijver

Madurodam wil kinderen zelf laten ervaren wat democratie is en dat ze daadwerkelijk invloed kunnen uitoefenen op hun eigen leefomgeving. Op basis van het "steen in de vijver"-principe helpt Madurodam met de programma's van ProDemos deze kinderen om in hun eigen leefomgeving projecten te realiseren en goede doelen voor kinderen te steunen.

19 januari: installatie Madurodambassadeurs in Nationale Madurodamraad Op maandag 19 januari komen 12 Madurodambassadeurs met hun klassen naar Madurodam om tijdens een feestelijke bijeenkomt hun winnende projecten te presenteren. In aanwezigheid van 400 kinderen worden zij samen met het College van Burgemeester & Wethouders geinstalleerd in de Nationale Madurodamraad.

Madurodam is goed voor kinderen

Madurodam, opgericht in 1952 als fondsenwerver en promotieplatform voor het goede doel, is goed voor kinderen. Jaarlijks schenkt Madurodam haar opbrengst (jaarlijks een bedrag tussen de 600.000 en 1.000.000 euro) aan in Nederland actieve goede kinderdoelen die zich richten op de thema's "leuk leren", "beter buitenspelen" en "feest voor iedereen". Deze thema's sluiten goed aan bij het park Madurodam waar kinderen spelenderwijs ontdekken, leren en plezier beleven. Naast het bieden van een leuk uitje en steun aan goede doelen heeft Madurodam een educatieve functie. Madurodam wil kinderen naast een dagje uit een leuke leerplek bieden waar ze iets kunnen opsteken over geschiedenis, techniek en samenleven & democratie. De samenwerking met ProDemos en het organiseren van 12 Kindergemeenteraden sluit goed aan bij het thema 'leuk leren'.

ProDemos

ProDemos is het 'Huis voor democratie en rechtsstaat'. ProDemos legt uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat en laat zien wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen - in de gemeente, de provincie, het land en Europa. www.prodemos.nl