21-01


* Nieuwsoverzicht
* Bekendmakingen
* Digitale Informeel

Nieuws

actueel historie

Datum Nieuwsbericht
21-01 Het gevaar van de rappe babbelaar
16-01 Geslaagde informatieavond over Toegang Sociaal Domein
12-01 Donderdag 26 februari vrijwilligersavond in Duiven!
08-01 Gladheidbestrijding 2014-2015
07-01 Loket WWZ werkt voortaan op afspraak
31-12 Hondenbezitters let op!
29-12 Foutieve link naar Besluiten Wmo, Jeugdhulp en Participatiewet
23-12 Nieuws van Via15: nieuwsbrief december 2014
23-12 Hulp bij het huishouden in Duiven niet mogelijk via Diafaan
27-05 Nieuws van Via15: Internetconsultatie wetsvoorstel tolheffing
04-07 Definitief groen licht voor doortrekking A15
28-06 Persbericht gemeente over doortrekking A15
25-10 Publicatie gemeente over aanbieding van het document `Ambities inpassing A15 Duiven' aan projectbureau ViA15

* home
* actueel
* nieuws
* het gevaar van de rappe babbelaar

Zoekresultaten

Wordt geladen...

Het gevaar van de rappe babbelaar

Criminelen maken gebruik van babbeltrucs

Bijna elke week verschijnt er wel een bericht in de krant van criminelen die met een smoesje een huis weten binnen te komen. Ze doen zich voor als medewerker van een energiebedrijf, zorginstantie of pakketdienst. Eenmaal binnen speuren ze de kamers af en nemen mee wat ze te pakken kunnen
krijgen. Meestal is dat geld, een portemonnee of sieraden.

Bekende voorbeelden van babbeltrucs: een keurig echtpaar wil kennismaken omdat ze zogenaamd nieuw zijn in de buurt. In een ander geval kwam een man, in het uniform van een postbedrijf een pakketje afleveren. Terwijl het slachtoffer wordt afgeleid, doorzoekt een handlanger de woning. In een
ander geval werd een oudere dame overvallen en van haar pinpas beroofd door iemand die deed alsof hij van de thuiszorg was.

Oplichters kiezen vaak senioren als slachtoffer, maar eigenlijk kan iedereen slachtoffer worden van een babbeltruc. Dat kan zijn bij de voordeur of de pinautomaat. Daders stellen zich bijvoorbeeld voor als bankmedewerker, meteropnemer, collectant of zelfs als rechercheur.

Geef onbekenden aan de deur geen kans om met een smoes of met geweld binnen te komen. Zorg dat je ziet wie voor de deur staat. Daarom is een kierstandhouder, de stevige variant van een deurketting, een goede oplossing. Een kierstandhouder zorgt dat de deur maar een paar centimeter open kan.
Dat is voldoende om een collectant geld te geven of een enveloppe aan te nemen. Zo kunnen bezoekers beleefd en zorgeloos te woord worden gestaan.

Tips tegen babbeltrucs:

* Maak met uzelf de afspraak dat u niet zomaar de deur opendoet voor onbekenden. Kijk door het raam, deurspion of gebruik de intercom.
* Vraag wie de persoon is en wat deze komt doen. Vraag bij twijfel om legitimatie, ook als hij zegt namens de gemeente, een bedrijf of instelling te komen. Of bel ter controle naar het betreffende bedrijf of instantie.Babbeltrucs
* Medewerkers van een bank, verzekeringsmaatschappij of de thuiszorg komen nooit onaangekondigd bij u aan de deur. Zij maken altijd vooraf een afspraak en vinden het geen enkel probleem als u om legitimatie vraagt.
* Geef nooit uw pincode af. Ook niet aan medewerkers van de bank of politie.
* Aan onverwacht bezoek (bijvoorbeeld een elektriciteitsbedrijf) kunt u ook vragen om op een ander tijdstip terug te komen als er meer mensen thuis zijn.
* Plaats een kierstandhouder op de deur.