Tien blinde ogen door vuurwerk

21 januari 2015

Tijdens de jaarwisseling zijn helaas 8 mensen blind aan een oog geworden. Een persoon is nu zelfs volledig blind. Van de in totaal 10 blinde ogen zijn er inmiddels 6 compleet verwijderd. Ondanks de halvering van de gedoogtijd voor het mogen afsteken van vuurwerk is er slechts sprake van een daling van 17% van het totale aantal slachtoffers. 50% van alle slachtoffers is 21 jaar of jonger en 54% van de slachtoffers is geraakt door vuurwerk dat door iemand anders is afgestoken.

Afbeelding: afsteken vuurwerkAfgelopen jaarwisseling is voor de zevende keer het totale aantal door vuurwerk veroorzaakte oogletsels door het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG), de beroepsvereniging van de Nederlandse oogartsen, geregistreerd. Gezien de aantallen slachtoffers en het totale aantal blinde ogen, is het NOG van mening dat een verbod op consumentenvuurwerk gerechtvaardigd is.

Tjeerd de Faber, oogarts en vuurwerkwoordvoerder van het NOG: "Ondanks het halveren van de gedoogtijd voor het afsteken van vuurwerk zien wij oogartsen slechts een daling van 17% in het totale aantal slachtoffers. Mijn beroep lijkt tijdens Oud & Nieuw dan ook meer op oorlogsgeneeskunde. Mag traditioneel consumentenvuurwerk voor zoveel letsel zorgen?"

Verbod consumentenvuurwerk na 7e jaar registreren

In 2009 hebben de Nederlandse oogartsen de motie aangenomen dat zij tegen het afsteken van vuurwerk door consumenten zijn. Als alternatief wordt de voorkeur gegeven aan openbare vuurwerkshows georganiseerd door de lokale gemeentelijke overheden en afgestoken door vuurwerk-professionals. Gezien de aantallen slachtoffers door vuurwerk ondanks de halvering van de gedoogtijd, zijn alle oogartsen in Nederland van mening dat het gedogen van consumentenvuurwerk niet verantwoord is.

Kijk voor een overzicht van het aantal oogletsels door vuurwerk tot 15 januari 2015 op de webite van NOG. De definitieve cijfers van de 7e landelijke registratie worden tijdens het NOG-congres op 25 maart a.s. bekend gemaakt.