Koenders naar anti-ISIS overleg in Londen

Nieuwsbericht | 22-01-2015

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken neemt donderdag in Londen deel aan het overleg van de anti-ISIS coalitie. Nederland maakt deel uit van de kerncoalitie van twintig landen, de EU en de VN. De bijeenkomst wordt geleid door de Britse en Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken, Hammond en Kerry.

Tot de genodigden behoren de meest actieve landen binnen de coalitie, met een belangrijke rol voor Irak en de landen in de regio, de EU en de VN. De Iraakse premier Abadi zal de coalitiepartners bijpraten over zijn inspanningen om hervormingen in Irak te bewerkstelligen.

Doel van de bijeenkomst is te komen tot een meer gezamenlijke aanpak van ISIS. `We werken internationaal al nauw samen als het gaat om het militair bestrijden van deze terroristen. Het is hoog tijd dat we ook op andere terreinen meer gaan cooerdineren, zodat we tot de meest effectieve aanpak van deze barbarij komen', aldus Koenders voorafgaand aan het overleg.

Koenders verwelkomt het initiatief van de Britten om de coalitie bij elkaar te brengen. `Ik dring er al langer op aan om een gezamenlijke aanpak te realiseren. Gelukkig wordt dit gevoel nu ook internationaal breed gedeeld en zijn alle leden van de kerngroep bereid om aan te schuiven en stappen te maken.' De minister zal tijdens de conferentie verslag uitbrengen van het bezoek dat hij vorige maand aan Irak en Jordanie bracht.

De coalitie tegen ISIS omvat in totaal meer dan zestig landen. Zij kwamen in verschillende samenstellingen regelmatig bijeen sinds het begin van de coalitie-inzet. De laatste bijeenkomst vond begin december plaats in Brussel. De kerngroep gaat nu verder met het concreet uitwerken van de in Brussel gemaakte afspraken om ISIS verder te kunnen bestrijden. Nederland steunt de militaire strijd tegen ISIS met zes F16s en 130 trainers.