Grootschalig onderzoeksprogramma over toekomst bedrijfsethiek

Samenvatting

Afgelopen vrijdag 16 januari vond de aftrap plaats van een grootschalig onderzoeksprogramma met als doel te onderzoeken wat het vakgebied bedrijfsethiek de komende 25 jaar kan betekenen voor het bedrijfsleven. Onder begeleiding van hoogleraren van vijf universiteiten gaan twaalf promovendi, afkomstig uit het bedrijfsleven, daarin nauw samenwerken. Dat maakt dit onderzoeksprogramma uniek in de wereld. Het onderzoeksprogramma gaat in op de waarde van ethiek voor bedrijven, veranderingen in de ethiek voor bedrijven en het inbedden van ethiek binnen bedrijven.

Bedrijfsethiek bestaat als vakgebied in Nederland ruim 25 jaar. In deze periode zijn bedrijven hun ethiek systematischer gaan organiseren. Toch is in de ogen van menigeen de ethiek van bedrijven er de afgelopen 25 jaar niet beter op geworden. Een gebrek aan ethiek van bedrijven wordt zelfs wel gezien als de oorzaak van de recente economische crisis. De vraag is daarom wat de bedrijfsethiek als vakgebied de komende 25 jaar kan betekenen voor de ethiek van bedrijven.

De hoogleraren bedrijfsethiek in Nederland zijn daarom een grootschalig onderzoeksprogramma gestart met als doel de toekomst van bedrijfsethiek vorm te geven. Voor het onderzoeksprogramma zijn twaalf mensen uit het bedrijfsleven geselecteerd om hun onderzoeksvoorstel uit te werken. De komende vijf jaar zullen zij parttime met elkaar onderzoek gaan doen.

"Het programma is wereldwijd uniek. Zowel omdat hierin vijf universiteiten participeren als ook door de omvang van de groep. Met zoveel onderzoekscapaciteit kunnen we een grote bijdrage leveren aan de bedrijfsethiek in Nederland en daarbuiten," aldus prof. dr. Ronald Jeurissen van Nyenrode Business Universiteit.

De betrokken hoogleraren zijn prof. dr. B.P. de Bruin (Rijksuniversiteit Groningen), prof. dr. W. Dubbink en prof. dr. J.J. Graafland (Universiteit van Tilburg), prof. dr. H.H. Hummels (Universiteit van Maastricht), prof. dr. R. Jeurissen (Nyenrode Business Universiteit) en prof. dr. M. Kaptein (RSM Erasmus Universiteit Rotterdam). Vanuit Nyenrode is ook dr. Edgar Karssing nauw bij dit project betrokken.

De onderzoekers zijn: Deb Appel, Tugba Arik, Yvonne Bleize, Henk Boeschoten, Antoon van den Boogaard, Arend van Campen, Maaike Harmsen, Sjoerd Hogenbrik, Marije Klomp, Theo Quaijtaal, Marloes Smit en Lars Zwagerman.