Rijkswaterstaat heft stremming Twentekanaal op

24-01-2015 | Rijkswaterstaat Oost-Nederland | persbericht - Om 13:00 uur op zaterdagmiddag is de stremming van het Twentekanaal voorlopig opgeheven. Het Twentekanaal was sinds vrijdag 11:45 uur gestremd vanwege schade aan de sluis deur van Sluis Eefde.

Tijdens het schutten werd de sluisdeur vrijdag te hoog opgehesen. Daarbij werden drie van de zes nivelleerschuiven beschadigd. Nivelleerschuiven zorgen voor het waterniveau in de sluis.

Er is direct begonnen met onderzoek, herstelwerk en het informeren van scheepvaart en bedrijven. Op dit moment kan tijdens het testen de sluis worden bediend. De drie nivelleerschuiven hebben voldoende capaciteit om met minimaal tijdsverlies te kunnen schutten. Het betrof de meest oostelijke sluisdeur, aan de kant van het Twentekanaal. Dit is niet dezelfde sluisdeur als waar in 2012 problemen mee waren.

Extra schuttingen

Er liggen op dit moment nog ca. 17 schepen te wachten. Rijkswaterstaat gaat ook na 20:00 uur zaterdagnacht door met schutten tot zondagochtend 6:00 uur. Dit geldt ook voor Sluis Delden.

Op een later tijdstip moeten de nivelleerschuiven en enkele andere onderdelen nog worden gerepareerd of vervangen. Of hiervoor een tijdelijke stremming nodig is, wordt op een later tijdstip bekend gemaakt.

Luchtfoto van sluis Eefde

Sluis Eefde