Martijn van Helvert: KLM-geld niet naar Frankrijk

Het kabinet moet steviger middelen inzetten om te voorkomen dat AirFrance 1 miljard euro uit de kas van KLM oversluist naar het Franse moederbedrijf AirFrance. "KLM is belangrijk voor Schiphol, Schiphol is belangrijk voor Nederland. Dit is een zaak van nationaal belang", betoogde Van Helvert deze week in de Tweede Kamer.

Het was de eerste speech van het Limburgse Kamerlid in de plenaire zaal, en hij refereerde daarbij aan het besluit dat de Bondsdag in 1848 nam om Limburg af te scheiden van Nederland. Dat mislukte om meerdere redenen, waardoor Van Helvert nu als Limburger, als Nederlander en Europeaan voor het CDA in de Kamer kan zitten. "Ik sta hier om verbinding te leggen, en om te vechten voor het recht van mensen, gezinnen en gemeenschappen om dingen zelf te doen en te organiseren."

Op 2 februari beslist de holding van AirFrance/KLM over het oversluizen van het geld. Het CDA is zeer bezorgd over de gevolgen van dat besluit. En ook het personeel van KLM; piloten, cabine- en grondpersoneel maken zich zorgen. KLM mag niet financieel uitgehold worden door AirFrance.

Van Helvert: "Nederland heeft stevige aandelen in KLM. Frankrijk kan een stevige oproep niet zomaar negeren. AirFrance geeft openlijk aan niet zelf te willen zorgen voor een gezonde financien. Straks staat het geld van KLM op de rekening in Amstelveen, maar ligt de pinpas in Parijs. Daar moet de staatssecretaris voor gaan liggen."