Nieuws uit de raad van donderdag 22 januari


Donderdagavond 22 januari is de gemeenteraad bij elkaar geweest voor de eerste raadsvergadering van 2015. Vooraf zijn er een tweetal amendementen aangekondigd. Verder hebben de fracties van de SGP en de VVD vragen ingediend voor het vragenhalfuur. Er zijn vanavond 2 raadsleden afwezig.

Vragenhalfuur
De vragen van de SGP over de financiele situatie van Amersfoort worden schriftelijk beantwoord, omdat de vragen te laat binnen zijn gekomen.
De VVD heeft vragen over het project Zonnig Zeker Bunschoten. Er zijn nogal wat negatieve reacties van lokale ondernemers over het zonnepanelenproject, met name over de strenge aanbestedingsvoorwaarden. De VVD vraagt zich af, nu lokale ondernemers massaal zijn afgehaakt, of we met dit project
nog wel de kant opgaan die we oorspronkelijk voor ogen hadden? Verder wil de VVD weten of het college bij dit project ook de bedrijvenkring heeft betrokken en geraadpleegd?
Wethouder Nagel beantwoordt de vragen. Hij geeft aan dat het doel is om zoveel mogelijk huishoudens te voorzien van zonne-energie, duurzaam en kostenbesparend. De 650 inschrijvingen overtreffen de verwachtingen. Een van de eisen is o.a. dat de panelen binnen een half jaar op de daken moeten
liggen om meteen te profiteren van de zomerzon. In Bunschoten is er geen bedrijf dat dit hele traject zou kunnen organiseren, zoals Zonnig Zeker dit wel kan. De bedrijvenkring is niet geraadpleegd, omdat dat in andere soortgelijke gevallen ook nooit gebeurt.

Herziening investeringsagenda landschapsfonds
De raad wordt gevraagd in te stemmen met de vaststelling van de herziene Nota Investeringsagenda `landschapsfonds' gemeente Bunschoten en de programmering voor 2015. In de investeringsagenda staan de projecten verwoord die men graag zou realiseren indien er genoeg geld in het fonds zit.
De SGP en het CDA dienen hierbij een amendement in. Het CDA wil de trekpontjes van de investeringsagenda halen o.a. omdat dit mogelijk gevaarlijke situaties oplevert in de haven. De SGP wil middels een amendement borgen dat het college, bij alle investeringen boven de EUR2500,- vanuit het
fonds, de raad om akkoord vraagt.
De VVD wil graag weten of de wethouder inderdaad met ieder plan van de investeringsagenda terug komt naar de raad. Ze maken zich verder zorgen of het geld op de juiste manier in het landschapsfonds komt vanuit de grondexploitatie.
De SVP vraagt zich ook wel af of de trekpontjes veilig genoeg zijn en heeft vraagtekens bij nut en noodzaak. De ChristenUnie heeft ook vragen over de veiligheid van de trekpontjes.
De CAP heeft moeite met de investering van EUR45.000,- voor een pad door de stadsweide op dit moment. Kan er niet beter gewacht worden tot de financiele situatie beter is.
Wethouder Nagel beantwoordt de vragen en geeft aan dat het college bevoegd is om tot EUR5000,- te besteden zonder tussenkomst van de raad. Hij ontraadt het amendement van de SGP onder de toezegging om alle investeringen boven de EUR5000,- aan de raad voor te leggen. Wethouder Nagel ontraadt
het amendement van het CDA, de trekpontjes zijn cultuur historisch goed te verdedigen. Het college is voornemens om in de vergadering van juli met een voorstel te komen voor het pad door de stadsweide.
Uiteindelijk trekt de SGP zijn amendement in en wordt over het CDA-amendement over de trekpontjes als volgt gestemd: CDA, VVD, SVP en SGP voor, CU en CAP tegen; hiermee wordt het amendement verworpen.
Het voorstel wordt unaniem aangenomen.

Mededelingen van het college
De raad geeft het college toestemming om in beslotenheid een mededeling te doen.

Overig besluit zonder bespreking: Verordening individuele inkomenstoeslag 2015