Vraag aan de burgemeester: laaggeletterdheid


Gepubliceerd op: 28 januari 2015, Laatst bewerkt op: 30 januari 2015

Vrouw leest folder op Bogaardplein

Meneer A.R. geeft taalles in Stervoorde aan een groep allochtone vluchtelingen. Hij heeft moeite om autochtone laaggeletterde Rijswijkers te bereiken. Waarom is dat in Rijswijk zo moeilijk? En hij wil weten of een zogenaamd Taalpunt voor autochtone Nederlanders met taalproblemen bij de
Bibliotheek aan de Vliet opgestart kan worden? En wijst op een actieve rol voor huisartsen.

Allereerst mijn bewondering voor uw vrijwillige inzet om mensen te leren lezen en schrijven. Laaggeletterdheid is een groot maatschappelijk probleem. In Rijswijk hebben 1 op de 7 inwoners moeite met lezen en schrijven.

Het is een ingewikkeld maatschappelijk vraagstuk. Wij herkennen zeker dat er een grote taboe rust op laaggeletterdheid. Door schaamte is het moeilijk deze mensen te bereiken en hen te kunnen ondersteunen.

Nicole Dierdorp (Foto Najib Nafid)Nicole Dierdorp (Foto Najib Nafid)

Wat doet de gemeente hieraan? Taalbeleid is het speerpunt van wethouder Dierdorp, dit geldt voor zowel jongeren als ouderen, allochtoon en autochtoon. We nemen deel aan de regionale wervingscampagne `Doe Weer Mee!' Door deze campagne overtuigen we steeds meer mensen om te gaan leren lezen en
schrijven. 2014 telde 117 Rijswijkse deelnemers . Daarnaast werkten we met de Taalmeter van de stichting Lezen & Schrijven, een digitaal instrument dat snel vaststelt of iemand mogelijk laaggeletterd is.
U vraagt ook hoe het zit met een Taalpunt in de bibliotheek. Daarover is in december nog met de bibliotheek gesproken. Daar verwachten we binnenkort meer duidelijkheid over.
We hebben nauwe contacten met huisartsen en andere maatschappelijke organisaties, werkgevers, en scholen als het gaat over laaggeletterdheid. Zij zijn degenen die dit vroegtijdig kunnen signaleren.

Michel Bezuijen (Foto Najib Fafid)Michel Bezuijen (Foto Najib Fafid)

Ik dank u dat u de zaak rond laaggeletterdheid weer onder ieders aandacht heeft gebracht. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid om te zorgen dat er zoveel mogelijk allochtone als autochtone Nederlanders hun lees- en schrijfvaardigheid durven te verbeteren.

Michel Bezuijen

* Deel Vraag aan de burgemeester: laaggeletterdheid op Facebook
* Twitter