Wethouders lezen voor tijdens De Nationale Voorleesdagen

Op woensdag 21 januari is de twaalfde editie van De Nationale Voorleesdagen van start gegaan. Op kinderdagverblijven, bibliotheken en scholen door het hele land wordt tot en met 31 januari voorgelezen. Ook de gemeente Lingewaal doet mee.

Wethouder Griedo Bel leest op maandag 26 januari om 9.00 uur voor bij peuterspeelzaal Piggelmee in Asperen. Op donderdag is wethouder Ed van Sambeek om 15.00 uur bij kinderdagverblijf De Kinderkamer in Vuren om voor te lezen. Wethouder Govert van Bezooijen gaat op vrijdagochtend 30 januari om 9.00 uur voorlezen bij peuteropvang De Kinderkamer, locatie Herovientje in Herwijnen.

De Nationale Voorleesdagen 2015 zijn van woensdag 21 januari tot en met zaterdag 31 januari en zijn een initiatief van Stichting Lezen. Doel is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Of je nu voor het slapen gaat een mooi verhaal voorleest of overdag samen een prentenboek bekijkt, voorlezen is een feest voor jong en oud. Ook heeft voorlezen een positief effect op de woordenschat, spelling en tekstbegrip.

Vaders Voor Lezen

Dit jaar staan met de campagne `Vaders Voor Lezen' vaders centraal, omdat zij doorgaans minder voorlezen dan moeders. Uit onderzoek komt naar voren dat ouders de grootste invloed hebben op het leesplezier van hun kinderen. De helft van de ouders in Nederland leest helemaal niet voor. In gezinnen met belangstelling voor voorlezen, is de moeder in 65% en de vader in 8% van de gevallen degene die dit het vaakst doet. Vaders lezen verhoudingsgewijs dus het minst vaak voor. En dat terwijl een vaderlijk leesvoorbeeld het grootste effect heeft op het leesgedrag van kinderen.